På det danske arbejdsmarked er vi lige meget værd, uanset hvor vi kommer fra, hvilket køn vi har, hvilken religion vi tilhører, og hvilken seksualitet vi har.
Vi – arbejdsgivere og lønmodtagere – insisterer på, at vi har præcis samme ret til at deltage i arbejdslivet og bidrage til fællesskabet uanset vores forskelligheder som mennesker.
I denne uge hylder Copenhagen Pride mangfoldigheden og sætter fokus på retten til at være den, du er.
Det budskab bakker DA og FH utvetydigt op om.
Danmark går foran
Vi er heldigvis kendt for at gå foran i Danmark, når det kommer til LGBT+ rettigheder, og det gælder også på arbejdsmarkedet. Vi var i 1996 blandt de første til at forbyde forskelsbehandling på arbejdsmarkedet på grund af seksuel orientering.
Senest betyder den nye barselslov, at forældre og sociale forældre kan dele orlov og ret til barsel, ligesom LGBT+-forældre er omfattet af den nye lov om omsorgsdage.
En EU-undersøgelse fra 2014 viste også, at Danmark er det land i EU, hvor færrest oplever diskrimination på arbejdspladsen på grund af deres LGBT-status.
8% LGBT+ lønmodtagere føler sig chikaneret
En dansk undersøgelse, som Als Research gennemførte for Ligestillingsministeriet i 2018-2019 viste også et forholdsvis positivt billede af LGBT+-personers trivsel og vilkår på det danske arbejdsmarked.
Men hver 10. LGBT+ lønmodtager i undersøgelsen følte ikke, at de kunne være åbne om deres seksuelle orientering eller kønsidentitet på arbejdet. Og otte procent havde følt sig diskrimineret eller chikaneret på grund af deres seksuelle orientering.
Det skal vi have gjort op med, og vejen går gennem et arbejdsmarked, hvor vi kan være og stå ved, hvem vi er.
Her har vi alle sammen et ansvar.
Tænk over sprogbrug og humor
Arbejdsgiverne skal gå foran med inkluderende ledelse og skabe gode rammer blandt andet via inkluderende personalepolitikker.
Det har vi blandt andet Samarbejdsaftalen og samarbejdsudvalgene ude på de enkelte virksomheder til.
Men vi skal også alle sammen tænke over, om den sprogbrug og humor, vi bruger, er med til at inkludere eller ekskludere LGBT+ personer og alle andre i øvrigt.
I denne uge skal der festes, og mangfoldigheden hyldes. Men derefter skal vi alle fortsætte vores arbejde for et mangfoldigt arbejdsmarked, hvor man trygt kan være den, man er. I hele landet, hele året. God Pride!
Debatindlæg bragt i Børsen 15.08.22