Baggrunden for de kommende forhandlinger er, at den nuværende arbejdsmiljøaftale udløber ved udgangen af 2022, og det er her, at bl.a. Arbejdstilsynet står til at miste mere end 200 mio.kr.

”Det er helt afgørende, at vi får forhandlet en langsigtet økonomisk ramme for arbejdsmiljøet på plads.

En ramme der skal gå helt frem til 2030, så vi ikke hele tiden skal sidde og vride hænder over, at både Arbejdstilsynet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) konstant mangler penge til at forbedre lønmodtagernes arbejdsmiljø”, siger Morten Skov Christiansen.

Det deprimerende resultat er, at mange må forlade arbejdsmarkedet før tid. Det er simpelthen ikke godt nok! Vi bliver nødt til at sætte ambitionen højere

MORTEN SKOV

Oprustning på psykisk arbejdsmiljø

FH ser frem til, at den nye aftale vil bygge videre på den gode politiske arbejdsmiljøaftale fra 2019, hvor det bl.a. blev besluttet, at Danmark skulle have den første bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø.

”Det var en milepæl, da vi i 2020 fik en bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø. Problemet er blot, at alt for få kender til reglerne, så nu skal der gang i oplysningsarbejdet, så virksomhederne kan styrke deres forebyggelse af det psykiske arbejdsmiljø”, siger Morten Skov Christiansen, og tilføjer ”at der er brug for at styrke tilsynet med psykisk arbejdsmiljø og håndhævelsen af psyk-reglerne”.

Stadig for mange ulykker og problemer med fysisk nedslidning

Derudover må vi også konstatere, at på trods af et mangeårigt fokus på fysisk arbejdsmiljø, ser vi fortsat alt for mange lønmodtagere blive nedslidt og udsat for arbejdsulykker.

”Det deprimerende resultat er, at mange må forlade arbejdsmarkedet før tid. Det er simpelthen ikke godt nok! Vi bliver nødt til at sætte ambitionen højere”, siger Morten Skov Christiansen.  

FH vil i forbindelse med de kommende forhandlinger bidrage med konkrete politiske forslag, der vil sikre, at den kommende politiske arbejdsmiljøaftale tager fat på de store udfordringer, og leverer en langsigtet vision for, hvordan ALLE lønmodtagere kan komme sikkert og sundt hjem fra arbejde.