DA, DI, Venstre og de Konservative vil gerne sænke den såkaldte beløbsgrænse, dvs. den løn, som arbejdstagere uden for EU som minimum skal have for at kunne arbejde i Danmark.
Beløbsgrænsen er i dag på 37.083 kr. om måneden, inkl. feriepenge og pension. Arbejdsgivere og borgerlige politikere foreslår, at beløbet sænkes til blot 30.000 kr. om måneden, stadig inkl. feriepenge og pension.
Forslaget vil have vidtrækkende konsekvenser for danske lønmodtagere. En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) og FH viser, at arbejdsgivernes forslag vil udsætte fire ud af fem faglærte job i Danmark for lønkonkurrence fra arbejdstagere fra hele verden.
I dag har lige over én million danskere en løn på over 445.000 kroner, og kan dermed blive udsat for konkurrence fra tredjelande.
Hvis grænsen i beløbsordningen sænkes til 360.000 kr., vil i alt 1.429.000 danske lønmodtagere blive udsat for lønkonkurrence fra hele verden – det er 379.000 flere end i dag.
LÆS ANALYSE (AE): En beløbsgrænse på 360.000 kr. vil ramme tusindvis af faglærte og ufaglærte lønmodtagere
82 procent af de faglærte tjener over 30.000 om måneden, mens det samme gælder 58 procent af de ufaglærte.
Lønpres fra hele verden
Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, er klar i mælet, når det gælder forslaget om at sænke beløbsgrænsen.
”Vi er lodret imod! Hvis man følger forslaget fra V, K, DI og DA vil 1,4 mio. lønmodtagere herhjemme blive udsat for et urimeligt lønpres fra hele verden. Vi skal bruge opsvinget til at få alle vores ledige kolleger med, ikke til at udvikle et yderligere lønpres”, siger Lizette Risgaard.
”De fleste danskere tror, at beløbsordningen handler om it-ingeniører og andre specialister – det er helt forkert. De specialister får typisk en højere løn end det, vi taler om ift. beløbsgrænse. Her taler vi om, hvordan vi ud over lønnen kan tiltrække arbejdskraften”.
“Men når det er sagt, så vil en lavere beløbsgrænse udsætte et flertal af faglærte og ufaglærte for stor lønkonkurrence fra medarbejdere fra tredjelande. Det er helt unødvendigt,” siger FH-formanden.
LIGE NU HAR VI:
Rammer de unge og ældre
Hun pointerer, at en lavere beløbsgrænse, der åbner landet for ufaglært og faglært arbejdskraft udefra, vil ramme de unge og de ældre danskere, som ikke vil få mange chancer på arbejdsmarkedet.
”Hvis arbejdsgiverne kan hente alle de faglærte, de ønsker, fra tredjelande til billigere løn – hvorfor skulle de så overhovedet tage ansvar og give vores unge en chance? Vi har p.t. 8.000 unge der mangler en lære- eller elevplads og 18.000 over 55 år, der mangler et arbejde… Lad os nu komme i gang med at matche virksomhedernes mangler og de ledige, som mangler et arbejde”, siger Lizette Risgaard.
Sådan vil en lavere beløbsgrænse ramme i Danmark
- Hvis beløbsgrænsen sættes ned fra 37.083 til 30.000 kr. om måneden inkl. feriepenge og pension, så vil 379.000 flere end i dag være udsat for konkurrence fra hele verden.
- Dermed vil i alt 1.429.000 danske lønmodtagere med den lavere beløbsgrænse vil være udsat for lønkonkurrence fra hele verden, fordi de tjener 30.000 eller mere inkl. løn og feriepenge.
- Faglærte: Mere end otte ud af ti faglærte vil være udsat for direkte lønkonkurrence fra hele verden, idet 82 procent af de faglærte lønmodtagere i Danmark tjener i dag mere end 30.000 kr. om måneden.
- Ufaglærte: Næsten seks ud af ti ufaglærte vil være udsat for direkte lønkonkurrence fra hele verden, idet 58 procent af de ufaglærte lønmodtagere tjener mere end 30.000 kr. om måneden.
Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.