De økonomiske vismænd har i rapporten taget temperaturen på dansk økonomi, og når i den forbindelse frem til en række anbefalinger, herunder at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft.

Et forslag som FH-formanden er uenig i.

Lad os nu for pokker sætte alt ind på, at hele Danmark får del i opsvinget

LizetTE Risgaard

”Det er lidt besynderligt, at vismændene melder sig i koret om at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft. Det er rigtigt, at opsvinget har taget fart, men arbejdsmarkedet er altså også i en hel unik situation efter corona-nedlukningen. Lad os nu for pokker sætte alt ind på, at hele Danmark får del i opsvinget” siger Lizette Risgaard.

Hvorfor ikke bidrage til at finde nye reformveje?

Hun henviser bl.a. til vismændenes egen vurdering af, at en del af det aktuelle pres kan tilskrives midlertidige forhold, og at økonomien ikke er på vej ind i overophedning. Derfor undrer det også formanden, at vismændene ikke i højere grad melder sig på banen omkring 2. generationsreformer.

Der er stadig rigtig mange ledige. Det handler både om at få ledige i job men også om, at resten af arbejdsstyrken skal have de rette kvalifikationer til fremtiden

Lizette RisgaaRD

”Der er stadig rigtig mange ledige. Det handler både om at få ledige i job men også om, at resten af arbejdsstyrken skal have de rette kvalifikationer til fremtiden. Min bekymring er, at vi overser de mange muligheder, hvis man bare sænker beløbsgrænsen, og det vil stille dansk økonomi ringere på den lange bane,” siger Lizette Risgaard.

Lizette Risgaard påpeger også, at det vil udsætte mange danske faglærte for et urimeligt lønpres, hvis man sænker beløbsgrænsen.

OPDATERET 07.01.22 – VI HAR:

6.000

UNGE, SOM MANGLER EN LÆRE- ELLER PRAKTIKPLADS.

23.000

DANSKERE OVER 50 ÅR, SOM ER LEDIGE.

18.000

NYUDLÆRTE OG NYUDDANNEDE, SOM MANGLER ET JOB.

77.000

UNGE UNDER 30 ÅR, DER HVERKEN ER I JOB ELLER I UDDANNELSE

”Vi vil ikke være med til at åbne sluserne for endnu mere og endnu billigere arbejdskraft fra lande uden for EU, fordi det vil presse danske løn og arbejdsvilkår. I forvejen har arbejdsgiverne adgang til 15 millioner ledige i EU,” siger Lizette Risgaard.

Velkommen til vismændene som ny vagthund for regneprincipper

Det Økonomiske Råd har desuden fået til opgave at overvåge ministeriernes regneprincipper mindst én gang om året. Og de er kommet godt fra start.

Spørgsmål

Har du spørgsmål – kontakt:

Jakob Elkjær – Teamchef for FH Presse og Kommunikation:

Tlf: 3524 6089
Mobil: 3054 9640
Email: JEL@fho.dk

”Jeg synes, vismændene er kommer rigtig godt fra start. Jeg er helt enig i de anbefalinger om kvalitet og transparens, der lægges frem. Det er i alles interesse, at ministerierne følger vismændenes anbefalinger,” siger Lizette Risgaard.

For der er nok at tage fat på:

”For nylig kom det frem, at ministerierne over en årrække har regnet skævt på omkostningerne ved at styrke dagpengeforsikringen for en stor gruppe a-kassemedlemmer. Selvom vi havde råbt op om det i flere år. Derfor er det også vigtigt, at vismændene dykker ned i konkrete beregninger ved næste eftersyn,” afslutter FH-formanden.

LÆS DØR-pressemeddelelse