Det er sjældent, at jeg henvender mig direkte til jer, kære læsere. Normalt består mit arbejde i at forhandle med arbejdsgiverne, statsministeren og resten af Christiansborg på vegne af de 1,3 millioner lønmodtagere, vi i Fagbevægelsens Hovedorganisation repræsenterer.

Men i dag står vi med et problem, som kræver en indsats fra os alle sammen som privatpersoner.

Mangel på faglærte

I 2030 kommer vi til at mangle minimum 99.000 faglærte. Tømrere, industriteknikere og elektrikere – bare for at nævne nogle få – kommer til at være endnu sværere at få fat på.

Hvorfor? Det skyldes en blanding af tre ting. For det første går mange faglærte på pension i de kommende år. For det andet betyder vores klimaambitioner, at vi står over for et behov for arbejdskraft svarende til mindst 20.000 jobs om året, hvoraf mange er faglærte. For det tredje vælger alt for få unge at tage en erhvervsuddannelse.

Vi bør fortælle vores børn, at det at være faglært åbner en verden af muligheder. Både når det gælder spændende job og kampen for klimaet.

Lizette Risgaard

Det er her, at vi hver især kommer ind i billedet. For utallige undersøgelser viser, at når vores børn, niecer, nevøer, grandfætre og alle andre skal vælge uddannelse, så lytter de til de voksne. Og som mor til to sønner får jeg lyst til at tilføje: For én gang skyld.

Hvad vi opfordrer dem til, hvilke argumenter vi bruger, og hvordan vi taler om de forskellige uddannelser er afgørende for, hvad vores børn vælger.

Opgør med uddannelsessnobberiet

Min appel til alle læsere er derfor, at vi hver især tager snakken med de unge, der er i vores hjem eller i vores omgangskreds. At vi ikke tager det for givet, at de skal i gymnasiet eller ligefrem opfordrer til det, fordi gamle fordomme tilsiger os, at det er finere at få en studenterhue på hovedet end et svendebrev i hånden.

I 2030 kommer vi til at have 24.000 akademikere i overskud. Sagt med andre ord: Flere akademikere vil stå i kø til dagpenge, mens virksomheder, det offentlige og privatpersoner vil stå i kø for at hyre faglærte.

Det skylder vi også at fortælle vores unge, når vi krydsforhører dem om, hvad de har tænkt sig at vælge af ungdomsuddannelse. Vi må hver især kigge indad og tage et opgør med uddannelsessnobberiet.

Dansk Metal præsenterede for nogle uger siden en undersøgelse, der viste, at kun to procent af danskerne mener, at erhvervsuddannelserne er den ungdomsuddannelse med størst prestige. Og af de 18-29-årige er det 0 procent, der mener, at erhvervsuddannelserne har størst prestige.

Det skriger til jo til himlen! Det bør da være noget af det mest prestigefyldte at arbejde med at redde klimaet eller redde liv. Og i praksis er det, hvad mange faglærte gør hver eneste dag.

Erhvervsuddannede er klimaets frontkæmpere

Vi skal gøre op med uddannelsessnobberiet for de unges skyld, så de får det fedeste arbejdsliv. Det får nogen ved at gå i gymnasiet, men der altså også rigtig mange, som får det ved at vælge en erhvervsuddannelse. Ligesom der jo er mulighed for at kombinere de to veje ved at tage en EUX, hvor man både får et svendebrev og en studenterhue samtidig. Det bør vi voksne huske, når vi rådgiver vores børn og unge.

Men vi skal også gøre det for samfundsøkonomiens skyld, så vi har de medarbejdere, der bliver brug for. Som skaber vækst og velstand til vores velfærd.

Og sidst, men ikke mindst skal vi gøre det for vores klodes skyld, så vi har unge og dygtige faglærte, der som klimaets frontkæmpere kan føre den grønne omstilling ud i livet.

Det skal vi huske de unge på, når de på den ene side taler om, hvor vigtig klimakampen er, men på den anden side er i tvivl om, hvad de konkret kan gøre selv. Her bør svaret være: Tag en erhvervsuddannelse.

Derfor er det også nu, at vi alle skal i gang med at tage ansvar for, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse. At vi tager et opgør med uddannelsessnobberiet over middagsbordene og til konfirmationstalerne. For det gør os både dummere og fattigere.

I stedet bør vi fortælle vores børn, at det at være faglært åbner en verden af muligheder. Både når det gælder spændende job og kampen for klimaet.

Indlæg bragt i Avisen Danmark 09.05.21