Da Frederik Munthe i januar 2021 blev færdig med sin erhvervsgrunduddannelse, gik han hurtigt i gang med at søge job. Faktisk var han allerede begyndt at søge, inden han fik hjælp fra sin a-kasse. Derfor ser han tydeligt den forskel, vejledningen har gjort.

”Jeg fik meget bedre styr på, hvordan jeg skrev en god ansøgning. Set i forhold til mine første ansøgninger, så var jeg efter vejledningen fra a-kassen meget klogere på, hvordan jeg bygger ansøgningen op og målretter den til det sted, jeg søger”, forklarer Frederik Munthe.

Samtalerne med a-kassen gav mig et bedre sprog for, hvad det er, jeg kan. Og fordi det betyder meget for mig at komme i job, fik jeg også mod på at søge stillinger som fx lagermedarbejder eller vicevært. For det er nogle områder, hvor jeg også har nogle kompetencer

Frederik Munthe

Fik sat ord på sine kompetencer

Frederik er faglært inden for butikshandel og har derfor søgt job i den retning. Men samtalerne med a-kassen gav ham mod på at søge bredere:

”Samtalerne med a-kassen gav mig et bedre sprog for, hvad det er, jeg kan. Og fordi det betyder meget for mig at komme i job, fik jeg også mod på at søge stillinger som fx lagermedarbejder eller vicevært. For det er nogle områder, hvor jeg også har nogle kompetencer”, siger han.

Oplevede et første gennembrud

I marts oplevede Frederik et første gennembrud: han kom til sin første samtale. Frederik fik desværre ikke jobbet – et ønskejob – men samtalen gav ham et godt skud selvtillid. Og kort efter var der succes.

”Det hænger nok også sammen med, at da jeg kom til samtale anden og tredje gang, var jeg mere afslappet. Nu vidste jeg meget mere om, hvordan man går til en jobsamtale”.

A-kasseforsøget

De ni a-kasser 3FA, HK A-kasse, Dansk Metal A-kasse, FOA A-kasse, FTF-A, BUPL-A, SL A-kasse, Min A-kasse og Magistrenes A-kasse har i en forsøgsperiode overtaget al kontakt og indsats overfor i de tre første måneders arbejdsløshed samt i opsigelsesperioden.

HK A-kasse gennemfører forsøget i fire afdelinger på Sjælland og Fyn samt Midtvest- og Østjylland

FH følger forsøget og bringer ca. en gang om måneden en beretning om forsøget.

I slutningen af marts landede Frederik et butiksjob i hvidevarefirmaet Skousen, som han netop er startet her i april 2021.

”Når jeg ser tilbage på de sidste måneders jobsøgning, er jeg ikke i tvivl om, hvor jeg for alvor rykkede. Det var, da jeg i forløbet med a-kassen fik styr på mine ansøgninger. Det forløb, tror jeg, har været afgørende for, at jeg fik foden indenfor og blev kaldt til samtaler”, siger Frederik.

Kommer tættere på det enkelte medlem

I HK A-kasse er vejleder Pernille Nygaard Jeppesen begejstret. Hun oplever, at a-kasseforsøget giver muligheder for en god og tillidsfuld kontakt med det enkelte medlem.

”Forsøget skaber rum for, at vi kan bruge vores vejlederkompetencer til at skabe et tættere forløb, som passer til det enkelte medlems situation. Der gør vejledningen mere målrettet og relevant – og i sidste ende mere værd for medlemmet”, siger hun.

At det lykkes, er der flere årsager til, forklarer Pernille Nygaard Jeppesen:

”En ting er selvfølgelig de forskellige målrettede forløb. Som led i forsøget er de fastlagt til de forskellige grupper af medlemmer ud fra en vurdering af, hvad deres behov er. For det andet har vi som led i forsøget udviklet en række webinarer.

De handler om de forskellige trin, man typisk skal igennem, når man søger job. Dem sammensætter vi individuelt ud fra vores tætte dialog med medlemmet. Endelig har vi som en del af HK-familien mulighed for at trække på flere andre tilbud, der kan hjælpe medlemmet på vej, som fx HK’s karrieretelefon og HK’s onlinekurser”.

Håber forsøget bliver permanent

A-kasseforsøget bliver grundigt evalueret af både de involverede aktører selv og af Rambøll for at vurdere, om det lever op til målsætningen om at hjælpe medlemmerne i job.

De første spæde resultater i det fire år lange forsøg er begyndt at tikke ind hos HK A-kasse, og de er positive. Medio april viste de foreløbige resultater, at 93 procent af medlemmerne i forsøget er tilfredse med deres samtale med A-kassen. 35 procent er i job efter 3 måneder, mens 72 procent er kommet i job efter 6 måneder.

Formanden for HK A-kasses bestyrelse, Martin Rasmussen, er glad for de foreløbige resultater. Resultaterne overrasker ham ikke:

”Tallene bekræfter den antagelse, vi havde, da vi gik ind i forsøget: At vi kender vores medlemmer og deres situation på arbejdsmarkedet rigtigt godt. Derfor tror vi også på, at vi er de bedste til at hjælpe medlemmerne til at komme i job. Jeg håber, at forsøget bliver sådan en succes, at politikerne vil gøre det permanent og udbrede det til alle ledige”, siger Martin Rasmussen”.