Børsens chefredaktør, Bjarne Corydon, udråbte på lederpladsen d. 30. november Cepos som de grønne helte. 

I samme ombæring efterlyses røde meningsdannere, der er villige til betale klimaregningen med reformer og lavere skatter til erhvervslivet.

Det er utopi at tro, at vi kan løse klimaudfordringerne ved at lade lønmodtagerne betale med ”nødvendighedens politik”. Alligevel bliver Børsens chefredaktion tydeligvis duperet, når Cepos lægger en regnearksløsning frem uden blik for balancerne i samfundet.

Klimaudfordringen er stor, og man skal ikke bilde befolkningen ind, at der ikke er en regning. Men der er også et stort potentiale, som vi kan indfri, hvis vi løser udfordringerne i fællesskab. Reformer, der øger uligheden, er derimod den sikre vej til fiasko.

Jeg vil gerne anerkende det historiske i, at Cepos anbefaler en afgiftsforhøjelse, men det gør jo ikke deres politik mere balanceret eller retfærdig.

LÆS OGSÅ: Sammenomgrønomstilling.dk

Højere CO2-afgifter, der skal gå hånd i hånd med skattelettelser til erhvervslivet og tørre reformtæsk til lønmodtagerne, sætter samfundet i ubalance. 

Afgifterne må og skal tage hensyn til ikke kun klimaet, men også vores lighed og arbejdspladser. Ellers risikerer vi at miste opbakningen til den grønne omstilling.

Vi skal undgå stigende ulighed

Klimaudfordringen er stor, og man skal ikke bilde befolkningen ind, at der ikke er en regning. Men der er også et stort potentiale, som vi kan indfri, hvis vi løser udfordringerne i fællesskab. Reformer, der øger uligheden, er derimod den sikre vej til fiasko.

Fagbevægelsen tager klimaudfordringen så alvorligt, at vi har udarbejdet en helhedsplan for retfærdig grøn omstilling. En helhedsplan som anviser vejen til 70 pct. reduktion, uden at det fører til et samfund i ubalance. 

Klimaafgifter er en del af løsningen, men vi skal finde en vej til at sikre danske arbejdspladser og undgå stigende ulighed, før vi ruller tæppet ud.

Vi foreslår, at en kommission skal vise vejen hertil med en plan i 2022 og indførsel af afgifter fra 2025. En klimaafgift, der tager hensyn til lighed og arbejdspladser, kræver nemlig seriøst forarbejde.

Klimaets sande helte er ikke dem, der kommer med fixe løsninger bag ved et excel-ark på skærmen. Det er derimod alle de lønmodtagere, der skal omstille sig i arbejds- og familielivet. Og alle de lønmodtagere, der skal udvikle nye grønne produkter og løsninger. 

Det er alle de helte, som politikerne skal have i tankerne, når vi sammen skal nå i mål med klimaudfordringerne.

Indlæg bragt i Børsen 02.12.20