I år kan i ikke stå skulder ved skulder i de store parker og pladser rundt omkring i landet den 1. maj. På grund af coronavirus er det frem til den 10. maj forbudt at samle sig mere end 10 personer.

Tilmeld dig 1. maj live på Facebook

”Men forbuddet skal ikke afholde os fra at stå sammen – det har vi brug for – mere end nogensinde”, pointerer formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard.

Det sker 1. maj

”1. MAJ LIVE. Stærkere sammen – hver for sig” finder sted kl. 10-11 som en live-begivenhed på Facebook. Her får begivenheden sin egen side og vil blive distribueret ud på omkring 100 facebooksider, bl.a. hos fagforbund og lokalsektioner og regioner under FH.

På programmet vil være en lang række indslag med musik og fællessang, taler, hilsner og efterfølgende lokale virtuelle arrangementer:


Tale fra FH-formand Lizette Risgaard, hilsen fra SF og Ø, musik af Pernille Rosendahl, Peter Sommer, Allan Olsen, Katinka, Magtens Korridorer, Bjørn Fjæstad, Clemens Knejterne og fællessang on-line. Minut-for-minut program bliver lagt ud senere på FH’s Facebook og på FH’s 1. maj-tema på fho.dk

Tilmeld dig 1. MAJ på Facebook

I år inviterer Fagbevægelsens Hovedorganisation derfor alle borgere med til et brag af en digital 1. maj 2020. På den lysegrønne dag blænder fagbevægelsen op for en times Facebook-live udsendelse med direkte taler af bl.a. formand for FH, Lizette Risgaard og statsminister Mette Frederiksen er også inviteret til at tale.

Desuden vil der være live-fællessang med bl.a. Pernille Rosendahl, Katinka, Magtens Korridor, Peter Sommer og flere andre dygtige kunstnere.

Hilsner fra AMR og TR

Og du vil kunne høre hilsner fra mange af fagbevægelsens tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter samt medlemmer, som kommer på kryds og tværs af hele landet.

”Vi står lige nu midt i en tid, der kalder på sammenhold mellem lønmodtagerne – og danskerne i det hele taget. Vi har brug for alt, der kan være med til at tømre det sammenhold fast. Derfor har fagbevægelsen valgt at bringe arbejdernes internationale kampdag hjem i danskernes stuer”.

”Og så skal vi som altid bruge dagen på at diskutere, hvordan vi får et bedre samfund med mindre ulighed og større solidaritet med dem, der har mindst. Lige netop dét aktualiserer krisen i høj grad – og det stiller store krav til de politikere, vi har valgt”, siger Lizette Risgaard.  

1. maj i 130 år

Det første 1. maj-møde i Danmark blev afholdt i en række provinsbyer og i Fælledparken i København i 1890. Beslutningen om at gøre 1. maj til arbejdernes internationale kampdag blev truffet i Paris i sommeren 1889 – hundredåret for den store franske revolution.

1. maj kun aflyst én gang

Kun det allertungeste skyts har aflyst en 1. maj-fejring: Én eneste gang i sin 130-årige historie er dagen blevet helt aflyst. Nemlig foråret 1940, da Danmark lige var blevet besat af Tyskland. Kun radioen markerede dagen med tale af LO’s formand – men man undlod at spille “Internationale”.

I de øvrige krigsår genoptog man 1. maj-møderne, men som mindre arrangementer, heraf en del indendørs. Først i 1946 blev de store traditionelle 1. maj-arrangementer genoptaget.

Kontakt:

Kampagnekonsulent:
Arvid Aagaard Sihm,
mobil 2986 3638

Journalist:
Mette Løvgren,
mobil 4045 8872