Tirsdag aften sagde det britiske parlament rungende nej til skilsmisseaftale med EU, som premierminister Theresa May havde strikket sammen. Uanset om briterne forlader EU med en aftale om skilsmissen, eller de vælter ud uden en aftale, så er Brexit noget skidt for danske lønmodtagere – af flere grunde:

45.000 job i Danmark afhænger af eksport til UK
Brexit vil have store konsekvenser for en række brancher i Danmark , som afsætter varer og services til Storbritannien. Det gælder især fødevarer, men medicinalbranchen har fx også stor eksport til UK – derudover taler vi om alt lige fra højtalere til vindmøller. Grunden til at eksporten vil blive hårdt ramt, er at Storbritannien fremover skal fortolde varer, der importeres fra EU-lande. Varerne bliver altså dyrere for briterne.

Danmark eksporterer for 91. mia. kr. om året til Storbritannien, og 45.000 job afhænger af den eksport.

Dårligere britiske arbejdsvilkår vil smitte af på resten af EU
En del af vores lovgivning om forhold på arbejdsmarkedet stammer fra EU. Når Storbritannien fremover skal til at konkurrere med EU, kan landet blive fristet til at sænke kravene til erhvervslivet – fx ved at indføre lavere selskabsskat og løsere regler for arbejdsmiljø og beskyttelse af arbejdstagerne. Det frygter fagbevægelsen både i udlandet og i Danmark.

Hvis Storbritannien begynder at konkurrere på dårligere løn-og arbejdsvilkår, vil det lægge et pres på EU-landene – inklusive Danmark –  for også at sænke deres standarder for at hindre unfair konkurrence med britiske virksomheder.


FH mener:
Det er helt afgørende, at en ny aftale mellem EU og Storbritannien kommer til at indeholde en gensidig forpligtelse til at fastholde høje standarder.
Af hensyn til den danske konkurrenceevne, virksomhederne og ikke mindst danske arbejdspladser, må regeringen arbejde ihærdigt for at sikre, at UK forbliver medlem af det indre marked og/eller EU’s toldunion, så der fortsat kan handles uden hæmmende toldbarrierer.

FAKTA OM BREXIT
Brexit (forkortelse af British exit) er betegnelsen for briternes afsked med EU, som et flertal af de britiske vælgere ved en folkeafstemning stemte for i 2016. Storbritannien har efterfølgende forhandlet med EU om, hvordan skilsmissen skal udmønte sig, og hvordan en handels- og samarbejdsaftale kan fungere efter deres formelle exit den 30. marts 2019.