Ny rapport fra ILGA-Europa, den europæiske NGO, som arbejder med LGBTI-personers rettigheder og vilkår, er nedslående læsning.
Den viser, at der stadig er store udfordringer forbundet med at være LGBTI-person i EU. Især de østeuropæiske lande halter bagud.
Hvad oplever LBGTI-personer?
Fysiske angreb, diskrimination i uddannelse, beskæftigelse og sundhedsvæsenet, samt underrepræsentation i civilsamfundet, er stadig en realitet for 6% af europæerne, der identificerer sig som homoseksuelle, biseksuelle, transkønnede eller intetkønnede.
Det svarer til omkring 30,5 millioner europæere. 

Hvad med arbejdsmarkedet?
Adela Horakova, fra den tjekkiske NGO Proud.cz, mener, at det er misforstået at tro, at det er nok for eksempel at lovgive om ægteskab for samme køn:
”Der er lande hvor kan blive gift den ene dag og blive fyret den næste fordi landet ikke beskytter dig mod diskrimination baseret på seksuel orientering og kønsidentitet på arbejdspladsen”. Og det er ikke bare nationalt, at man oplever diskrimination som LGBTI-person. Også når det kommer til arbejdskraftens frie bevægelighed viser rapporten, at LGBTI-arbejdstagere generelt har svært ved at benytte sig af denne mulighed.

Det betyder, at man på grund af sin kønsidentitet eller seksuelle orientering flere steder i Europa er hæmmet i forhold til at kunne flytte til et andet land og arbejde.  
Hvordan ser det ud for Danmark?
ILGA-Europa har udviklet et Regnbue-kort, hvor man kan se hvordan det står til med LGBTI-beskyttelse i alle europæiske lande. Her kan man også se, hvordan specifikke lande udvikler sig på for eksempel arbejdsmarkedsområdet.
Danmark placerer sig på en 8. plads ud af 49 lande, som er med i den årlige undersøgelse.