Selvom vi ofte står midt i forandringer, har vi ikke altid lige nemt ved at håndtere dem. Arbejdet med forandringer slår ofte fejl, og det er synd, for sådan behøver det ikke at være, understreger Maja Loua Haslebo, der underviser på et nyt FTF-kursus for politikere, ledere og ansatte i fagforeningerne. Hun er erhvervspsykolog og konsulent i ledelses- og organisationsudvikling og har skrevet og bidraget til flere bøger om livet i organisationer, heriblandt ”Organisatorisk Medlemskab – Det professionelle mødested” og ”Anerkendende følgeskab – Når organisationer lykkes”.

Nye perspektiver, nye muligheder
Maja Loua Haslebo repræsenterer en tilgang til forandringer, der vinder mere og mere indpas i virksomheder og organisationer, nemlig den socialkonstruktionistiske:
”Socialkonstruktionismen har fokus på sociale relationer og ikke mindst sproget: Den måde, vi taler om tingene på, er ikke ligegyldig. Det har tværtimod en afgørende betydning for vores handlemuligheder.”  

Eksempelvis omtaler vi ofte forandringer fra den negative side. Dermed bliver forandringer noget, der forstyrrer og skaber usikkerhed, og som ofte møder modstand blandt medarbejderne. Men man kan også se forandringerne som det eneste konstante og tale om, hvordan vi i fællesskab kan bruge forandringer til at nå vores fælles mål. Det er desuden vigtigt, at det ikke bare er den enkelte, der er i fokus, men derimod fællesskabet, den fælles læring og de gode og værdige relationer. Netop her har det nye perspektiv sin styrke.
Til at illustrere sin pointe fortæller Maja Loua Haslebo, at hun i forbindelse med implementeringen af et nyt system på en arbejdsplads oplevede en medarbejder udtale:
"Man kan jo ikke være positiv over for det nye, når man ikke kender det endnu."
Den udtalelse blev udfordret undervejs i processen af alternative udtalelser som, at man jo ikke kan være negativ over for det nye, når man ikke kender det endnu, og at man kun kan være neutral. Derefter var der blandt medarbejderne større mod på at kaste sig ud i det nye system og gøre sig nogle reelle erfaringer.
Mindre konflikt og mere fællesskab
Flere arbejdspladser har allerede haft succes med at anvende den socialkonstruktionistiske tilgang. I arbejdet som konsulent har Maja Loua Haslebo blandt andet kørt et forløb i en fagforening, der i mange år havde kæmpet med interne konflikter og i den forbindelse været igennem en række resultatløse organisations- og forandringsprocesser. Og når der er interne konflikter, er det svært at varetage kerneopgaven tilfredsstillende:
”Under forløbet fik vi sat fokus på fagforeningens kerneopgaver og på, hvordan alle medarbejdere i organisationen arbejder mod det samme mål, selvom det jo er med forskellige bidrag. Det var noget af en øjenåbner for mange af dem, der mere havde set hinanden som interne konkurrenter og næsten havde glemt, at det faktisk var det samme, de var ansat til – nemlig at være der for medlemmerne.”
Indsatsen resulterede i et betydeligt lavere konfliktniveau og øget gensidig respekt mellem niveauer og afdelinger.
På kurset kan du få inspiration og redskaber til, hvordan I på din arbejdsplads kan styrke fælles læring, udforskning, anerkendende ledelse og følgeskab, respektfuld kommunikation samt håndtering af samarbejdsvanskeligheder og konflikter.