Langtidsledige, sociale rettigheder og arbejdsmiljø står højt på dagsorden hos Kommissionens formand Jean-Claude Juncker og resten af kommissærholdet, der i tirsdags fremlagde arbejdsprogrammet for 2016.
Programmet følger op på Kommissionens første arbejdsprogram, A New Start, der bl.a. introducerede Kommissionens REFIT-program, som har til hensigt at fjerne byrder og unødige EU-regler, der hæmmer erhvervslivet.
Det følger overordnet de 10 punkter, som Juncker fremlagde i sin State of Union-tale d. 9. september i Europaparlamentet. Kommissionen vil bl.a. give flere beføjelser til det Europæiske Semester, EU’s koordinering af medlemslandenes økonomi- og finanspolitikker, og styrke indsatsen for langtidsledige i EU:
"Kommissionens indsats mod langtidsledighed er inspireret af Danmarks beskæftigelsesreform fra 2014 og får derfor næppe den store virkning herhjemme. Men det er en tiltrængt indsats i andre EU-lande, hvor langtidsledighed er et stort problem. Det er desuden gavnligt for Danmark, at andre EU-lande får nedbragt langtidsledigheden", siger Bente Sorgenfrey, formand i FTF.

Kommissionen har 24 arbejdsmiljødirektiver på vægtskålen
På arbejdsmiljøområdet er Kommissionen foreløbigt i gang med en større evalueringsproces af rammedirektivet 89/391/EEC, om arbejdstagers sikkerhed og sundhed på arbejdet, samt 23 andre direktiver, som bl.a. dækker over regler om beskyttelse mod kræftfremkaldende stoffer. 
Hele evalueringsprocessen er en del af Kommissionens REFIT-program, som med Kommissionens egne ord "har til formål at forenkle EU-lovgivning og fjerne unødige byrder".
I starten af det nye år kommer der en offentlig konsultationsrunde, hvor FTF vil levere input alt efter resultaterne af Kommissionens evaluering:
"Det er afgørende, at Kommissionen ikke svækker eller fjerner vigtige arbejdsmiljøregler, der beskytter sikkerhed og sundhed på jobbet", siger Bente Sorgenfrey.

Sociale rettigheder skal styrkes
Kommissionen planlægger at introducere en såkaldt social søjle. Formålet med den bliver at tilpasse socialpolitikker nye typer af beskæftigelse og sørge for en fair balance mellem arbejdstager og arbejdsgiver:
"Vi bakker op om Kommissionens ønske om at sikre en opadgående udvikling på det sociale område i EU og afventer mere konkrete forslag til hvordan det skal opnås", siger Bente Sorgenfrey, formand i FTF.
Mobilitetspakke og frihandelsaftale også på tapetet i 2016
Kommissionen vil i løbet af 2016 fremlægge den såkaldte mobilitetspakke. Pakken består af konkret lovgivning og initiativer, der skal adressere udfordringerne mellem fri bevægelighed og sociale ydelser i EU’s medlemslande.
FTF vil nøje følge Kommissionens udspil for at værne om det danske dagpengesystem og imødegå social dumping.
2016 bliver også året hvor Kommissionen skal forsøge at lande TTIP-aftalen med USA. Aftalen har været heftigt debatteret og især den såkaldte ISDS-mekanisme har tiltrukket sig meget opmærksomhed.
Her gjorde Europaparlamentet, som i sidste ende sammen med medlemslandenes regeringer skal nikke ja eller nej til aftalen, det i sommeren klart, at ISDS’en i sin nuværende form ingen opbakning har.
Om arbejdsprogrammet og det videre forløb
Kommissionens arbejdsprogram offentliggøres i slutningen af hvert kalenderår og indeholder en oversigt over de initiativer, som Kommissionen forventer at sætte i værk i det følgende år.
Arbejdsprogrammet er vedtaget d. 27. oktober og præsenteret for Europaparlamentet samme dag. Næste skridt for Kommissionen bliver at offentliggøre køreplaner for de nye initiativer, hvilket bl.a. omfatter en specificering af tidsrammerne.