Det er tre af konklusionerne i den netop offentliggjorte hovedrapport” Fællesskabet Før Forskellene”, udarbejdet af CARMA, Aalborg Universitet, medfinansieret af LO og FTF.
Rapporten er en opfølgning på den foreløbige rapport ”Fællesskab og forskelle”, der udkom i december 2014.
"Det er glædeligt, at blive bekræftet i dét, vi gennem flere år har kunnet mærke, nemlig at flere og flere unge vurderer, at fagforeningerne er nødvendige for lønmodtagerne. Globaliseringen rammer jo også de unge, så mange har erkendt, at der er brug for at stå sammen. Men vi skal fortsat blive bedre til at komme i kontakt med de unge," siger LO’s formand Harald Børsting.
Ifølge rapporten er 82 procent af de unge ”helt” eller ”delvist” enige i, at fagforeningerne er nødvendige. Det tilsvarende tal var i 2002 69 procent.
Danskerne bakker op om velfærdssamfundet
Undersøgelsen viser samtidig, at danskerne bakker op om de universelle velfærdsordninger som fx et gratis sundhedsvæsen, folkepension og bedre hjælp til at få arbejdsløse i job. Men når man spørger lønmodtagerne, hvordan de føler sig dækket ved sygdom og arbejdsløshed, svarer flere, at de er dårligere dækket i 2014, end de gjorde i 2002. Hver fjerde lønmodtager føler sig dårligt eller meget dårligt sikret ved arbejdsløshed.
"Når regeringen vil skære i uddannelser og velfærd, går de imod et klart flertal af lønmodtagerne, der ønsker et stærkt velfærdssamfund og ikke vil have nedskæringer og minusvækst i kommunerne. De ønsker lige muligheder til uddannelse og mindre forskel mellem rig og fattig og en ordentlig sikring ved arbejdsløshed. Der er brug for en ordentlig dagpengedækning, der skaber tryghed og sikrer et fleksibelt arbejdsmarked," siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey.
Bange for arbejdsløshed
Undersøgelsen viser samtidig bl.a., at især ufaglærte er bange for at blive arbejdsløse og at funktionærerne i særlig grad ønsker at videreudvikle sig indenfor deres fagområde.

Lønmodtagerne svarer desuden, at fagbevægelsen skal prioritere et bedre arbejdsmiljø, bedre vilkår for uddannelse og kampen mod social dumping. Andre vigtige opgaver er ifølge lønmodtagerne bekæmpelse af arbejdsløshed, udligning af lønforskelle mellem mænd og kvinder, løn, tryghed i ansættelsen, pensionsordninger og lærlinge- og praktikpladser.
FAKTA OM RAPPORTEN
Som opfølgning på lignende undersøgelser i 1992 og 2002 har Aalborg Universitet gennemført en ny undersøgelse af Arbejdsliv og Politik set i et Lønmodtagerperspektiv (APL) med survey-data fra 2014. Kontakt til forskerne bag undersøgelse: Henning Jørgensen, henningj@dps.aau.dk, 99408172, Emmett Caraker, ec@dps.aau.dk, 99408167, Laust Høgedahl, hogedahl@dps.aau.dk, 99408178 og Rasmus Juul Møberg, rjm@socsci.aau.dk, 99408215.

Pressekontakt
Kommunikationschef i FTF, Flemming Andersen, 40 36 88 04 eller kommunikationschef i LO, Kenneth Thue Nielsen, 21 59 33 87.