Der er nye krav til fagforeninger i dag, indledte regionsformand i Danske Fysioterapeuter, Sanne Jensen, en debat på Folkemødet lørdag.              
”Udover gode løn og ansættelsesforhold, skal de også sikre penge til uddannelse, sætte en dagsorden og komme med udspil. Derudover skal de være nærværende overfor det enkelte medlem. Men vi har tabt nærværet og dermed medlemmernes engagement i fagforeninger”, sagde Sanne Jensen, som også er deltager på FTF’s fagpolitiske talentuddannelses hold tre.
Holdet har haft som afsluttende opgave at arrangere og afvikle et debatarrangement, og det løb af stablen i dag på Folkemødet på Bornholm.
Formand for LO Hovedstaden, Morten Skov, var også med i panelet. Han indledte med at fortælle om sin tid som arbejdsmiljørepræsentant, hvor han uden at inddrage kollegerne havde arbejdet for, hvad han mente ville skabe bedre arbejdsmiljø. Kollegerne viste sig at være uenige i hans fremgangsmåde med at tippe Arbejdstilsynet, som gav arbejdsgiveren et påbud.
”Vi kan ikke skabe forandringer, hvis vi ikke har medarbejderne med. Jeg skulle have taget fat i kollegerne til en sank om, hvordan vi sikrer godt arbejdsmiljø i stedet for at handle på egen hånd”, sagde han, og sluttede af med at fremhæve tre ord: Organisering, inddragelse og handling.
Både Morten Skov, Sanne Jensen og formand for Socialrådgiverforeningen, Majbrit Berlau, som var tredje deltager i panelet, talte for uddannelse til tillidsrepræsentanter, så de får redskaber og viden til at varetage deres rolle, opsøge og organisere kolleger på arbejdspladsen og skabe forandringer sammen med dem.
Hun fremhævede, at fagforeninger ikke bare skal være fællesskaber. De skal være meningsfulde fællesskaber, som man gerne vil være loyal over for.
”Man danner ikke loyalitet til systemer, fagblade og hjemmesider. Det gør man til kolleger, tillidsrepræsentanter og personlige møder. Hvordan får vi skabt rummet for, at det bliver en meningsfuld samtale med henblik på at nå resultater sammen? Vi skal have bygget en kultur op, hvor det giver mening at tale om sit arbejdsliv. Ikke kun om løn og ansættelse – også om faget. Vi er fagets forening”, sagde hun.
Medlemmers arbejdsplader er udgangspunktet
Fællesskaberne skal tage udgangspunkt i arbejdspladserne – ikke fagforeningskontorerne – var der enighed om i panelet. Men det kan være en udfordring at mødes på tværs af arbejdspladser, og endnu sværere, hvis fællesskaberne også skal strække sig på tværs af fagforeninger.
Sanne Jensen havde et bud på, hvad udfordring og løsning:
”Vi skal genfinde respekten for hinandens fag og hinandens arbejde. Man er ikke en bedre eller vigtigere meningsdanner, fordi man er faglært frem for ufaglært. Der har desværre været en tendens til det modsatte,” sagde hun.
Alle i panelet var enige om, at det er vigtigt at komme ud til medlemmerne, møde dem på deres arbejdspladser.
”Vi skal skabe rum for, at de kan mødes på tværs af arbejdspladser, så de oplever det fællesskab, der er”, sagde Majbrit Berlau.
Sanne Jensen opsummerede det sådan:
”Vi skal turde at lave medlemsinddragelse. Og nurse de talenter, der er ude på arbejdspladerne. Vi skal turde at give slip. Vi har opdraget os selv til, at det hele foregår inde på kontoret”.
Morten Skov afsluttede med fremhæve det, han mener er det vigtigste spørgsmål, fagbevægelsen skal stille sig selv.
”Hvorfor? Det er vigtigt at stille spøgmålet, hvorfor skal man være medlem af en fagforening? Mit svar er, at det handler om magt. Til at skabe et bedre arbejdsmarked og bedre arbejdsvilkår. Vi er en forening, der kæmper for bedre forhold på arbejdspladser, og vi skal blive stærkere vi vores grundfortælling om, hvad fagforeninger gør. Der er ikke nogen snuptagsløsninger”.