Gode hensigter og politiske festtaler om ytringsfrihed er ikke nok til at sikre en åben kultur på de offentlige arbejdspladser, hvor medarbejderne tør tage bladet fra munden om kritisable forhold.
Der må nye paragraffer til, hvis de offentligt ansatte reelt skal beskyttes mod negative følger af at bruge deres ytringsfrihed. Den udmelding kommer fra en samlet fagbevægelse – hovedorganisationerne FTF, LO og AC – der i dag har afgivet et fælles høringssvar til justitsministeren om en ny betænkning om offentligt ansattes ytringsfrihed. De tre organisationer repræsenterer til sammen ca. 800.000 offentligt ansatte.
Blandt de offentligt ansatte, der har udtalt sig offentligt om kritisable forhold på jobbet, har 40 procent oplevet negative følger som fx tjenstlige samtaler, advarsler, forbud og fyringer – alt sammen kendte eksempler, viser tidligere undersøgelser fra FTF. 54 procent frygter sanktioner af at ytre sig offentligt, viser undersøgelserne, og billedet har ikke ændret sig til det bedre i løbet af de seneste knap ti år.

 
Udviklingen går den forkerte vej
"Udviklingen går den forkerte vej; debatkulturen ude på de offentlige arbejdspladser bliver mere og mere præget af selvcensur og frygt. Stadigt færre kender reglerne for ytringsfrihed. Det viser vores undersøgelser og vores kontakt med medlemmerne. Nu må der lovgivning til; de ansatte skal beskyttes bedre mod at blive fyret og mod andre negative konsekvenser af at ytre sig", siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.
Grundlæggende handler det om vores alle sammens offentlige sektor og vores demokrati, mener Bente Sorgenfrey.
"Vi – borgerne i Danmark – har brug for, at langt flere ytrer sig. Vi har brug for netop den viden, som de offentlige ansatte har, når vi diskuterer, hvordan Danmark som velfærdssamfund skal udvikle sig. Debat om den offentlige sektor kræve faktuel viden og indsigt – en viden som de offentligt ansatte har. Saglig kritik på arbejdet øger sandsynligheden for, at tingene bliver gjort rigtigt. Vores demokrati forudsætter en løbende debat og meningsbrydning", siger Bente Sorgenfrey.
Folketingets Ombudsmand bekræfter billedet af offentligt ansatte, der ikke tør bruge deres ytringsfrihed. Kaj Larsen, vicedirektør hos Folketingets Ombudsmand har tidligere overfor FTF pointeret, at offentlige arbejdsgivere ikke altid respekterer de ansattes ret til at ytre sig, og at "de ansatte jævnligt mødes med negative reaktioner fra arbejdsgiveren – lige fra de mere bløde som skuffelse og bekymring til de hårde som advarsler og afskedigelser".
 
Præventiv effekt
Konkret foreslår FTF, LO og AC en højere godtgørelse til ansatte, der uretmæssigt bliver udsat for en negativ reaktion fra ledelsen pga. en offentlig ytring om forhold på arbejdspladsen.
De faglige organisationer foreslår desuden delt bevisbyrde i sager om uberettigede negative ledelsesreaktioner. Det betyder, at medarbejderen skal kunne bevise, at sanktionen handlede om netop ytringsfrihed, og arbejdsgiveren skal omvendt kunne bevise, at den ikke gjorde det. Samme princip kendes fra Ligebehandlingsloven, hvor en ansat og arbejdsgiver skal henholdsvis bevise og modbevise, at eksempelvis en fyring skyldes graviditet hos en medarbejder.
Her fungerer delt bevisbyrde helt efter hensigten, mener Bente Sorgenfrey.
"På Ligebehandlingsområdet har reglen gjort arbejdsgiverne opmærksomme på, at det kan være meget dyrt at fyre en medarbejder pga. graviditet. Vi føler os overbeviste om, at delt bevisbyrde på samme måde vil skabe opmærksomhed om reglerne for ytringsfrihed og få arbejdsgiverne til at træde mere varsomt. Det vil være med til at mindske den utryghed, der hersker i dag", forventer Bente Sorgenfrey.

 FTF, LO og Journalistforbundet anbefaler desuden, at der indføres forbud mod, at en arbejdsgiver kan afskedige en medarbejder, som har ytret sig lovligt.
Samlet vil de nye regler have en gavnlig præventiv effekt: Arbejdsgiverne vil vide, at medarbejderne ikke kan udsættes for uberettigede ansættelsesretlige reaktioner fra arbejdsgiveren på grund af lovlige ytringer og indberetninger om ulovlige eller andre alvorlige og kritisable forhold.
Det vurderer FTF, som i årevis har arbejdet for netop disse måder at forbedre den ansættelsesretlige beskyttelse på.
"Med den nye betænkning er målet forhåbentligt kommet nærmere. Nu må politikerne handle på at beskytte den enkelte medarbejder, der bruger sin ytringsfrihed lovligt. Og arbejdsgiverne må handle på at forbedre arbejdspladskulturen og få luftet ud i selvcensuren hos deres ansatte ", siger Bente Sorgenfrey.

 
FTF-nyhed: Whistleblowing fører ikke til stikkerkultur