Mere information om ligelønsloven, mere åbenhed om løn på arbejdspladsen og mere information om kønsneutral jobvurdering til brug for lønforhandlinger er nogle af de anbefalinger, som Instituttet for Menneskerettigheder i dag fremlægger i rapporten ”Erfaringer fra ligelønssager”.
Rapporten viser, at der bliver ført meget få sager om ligeløn i Danmark. Og at det er belastende, tidskrævende og hårdt at føre sag mod sin arbejdsgiver. Flere ansatte bliver fyret, fordi de har anlagt ligelønssag. Andre oplever, at de er gået glip af en forfremmelse eller bliver frataget goder. Det afskrækker en del ansatte fra at kræve sin ret, skriver instituttet, der derfor kommer med de nye anbefalinger.

Siden år 2000 er der ført 31 sager ved Ligebehandlingsnævnet, hvoraf Instituttet beskriver de 14 i den nye rapport.  FTF er bekymret over den nye rapports konklusioner.
”Det er dybt tragisk, at kvinder skal fyres og forfølges for at føre en sag om ligeløn. Det skal der gøres noget ved. Kvinderne skal have mere beskyttelse og hjælp, og arbejdsgiverne bør være parate til at løse det her problem”, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.
FTF støtter de nye anbefalinger i rapporten og understreger, at det er vanskeligt at føre en ligestillingssag i dag.
”Det er derfor positivt, at Folketinget i dag 3. behandler et lovforslag, der skal skabe mere åbenhed om uligeløn på de danske arbejdspladser. Det er hårdt tiltrængt”, siger Bente Sorgenfrey.
Arbejdsgivere må på banen
Hvis loven vedtages, skal virksomheder med mindst 10 ansatte, heraf mindst tre kvinder og tre mænd, udarbejde kønsopdelt lønstatistik og drøfte den med de ansatte.
”Vi er afhængige af en god og dækkende kønsopdelt lønstatistik, hvis vi vil gøre op med uligelønnen på det danske arbejdsmarked. Det er derfor positivt, at Folketinget formentlig i dag vedtager et lovforslag, der skal styrke ligelønsloven”, siger Bente Sorgenfrey.
Det vil være en sejr for fagbevægelsen, når loven vedtages. FTF har længe kæmpet for at få lønforskelle frem i lyset.
”Jeg forventer, at lovforslaget vil medføre, at usaglige lønforskelle mellem mænd og kvinder dokumenteres tydeligt, og at arbejdsgiverne efterfølgende vil være med til at sørge for at afskaffe disse usaglige lønforskelle”. 
Forlig kan være en god løsning
Det ville være en fordel for alle parter, hvis flere arbejdsgivere var parate til at indgå forlig i denne slags sag, mener FTF. Fx indgik Finansforbundet for nylig forlig i en sag om en kvindelig finansansat, som i fire og et halvt år fik lavere løn end sine mandlige kollegaer, som udførte samme arbejdsopgaver. Finansforbundet gik ind i sagen og opnåede et tilfredsstillende forlig.
”Det er dog mindre tilfredsstillende, at der stadig er virksomheder, hvor kvinder og mænd ikke får den samme løn for de samme arbejdsopgaver,” udtalte Finansforbundets formand Kent Petersen i den forbindelse.
Mænd får mere i løn
Danmark har haft en ligelønslov i 38 år, men alligevel får mænd i gennemsnit mellem fire og syv procent mere i løn end kvinder – selv efter at der er taget højde for blandt andet uddannelse, erhvervserfaring, sektor, branche og arbejdsfunktion. Det viser en rapport fra SFI.
Den nye rapport fra Institut for Menneskerettigheder angiver en række faktorer som gør det vanskeligt at kæmpe for at føre og vinde en ligelønssag: Det er svært at forstå og få adgang til virksomhedens lønsystem
Det er svært at få adgang til virksomhedens lønpolitik. Manglende rådgivning. Frygt for repressalier fra arbejdsgiveren. Det er svært at samarbejde med arbejdsgiveren under og efter en sag.