Væksten skal ikke skabes på bekostning af velfærden – og heller ikke på bekostning af vores fælles klima og miljø.
Det fastslog økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager på FTF’s repræsentantskabsmøde i dag. Samtidig understregede hun, at den offentlige sektor er afgørende for at skabe vækst og private job.

"Vækst og velfærd er ikke hinandens modsætninger, ligesom den offentlige og private sektor heller ikke er hinandens modsætninger. Tværtimod. De er hinandens forudsætninger", sagde Margrethe Vestager.
Men vi skal blive bedre til at få velfærd og vækst til at spille sammen, fastslog ministeren, hvor hun kommenterede FTF’s vækstoplæg.
"Derfor er jeg også glad for, at jeres vækstoplæg sætter fokus på partnerskaber om offentlig-privat innovation. Der er et stort potentiale i partnerskaber, hvor den offentlige sektor og private virksomheder samarbejder om at finde nye løsninger på problemer og udfordringer".
"Offentlig-privat samarbejde skal udfylde mellemrummet mellem den offentlige og private sektor. Og der er et meget stort potentiale. Det skal vi samarbejde om at udfylde. Derfor har vi taget en række initiativer i regeringens vækstpakker, der skal styrke blandt andet den private sektors behov for kapital. Og vi har blandt andet inviteret pensionskasserne indenfor", sagde ministeren. 
Husk nu OPI i vækst-forhandlingerne
For en uge siden præsenterede regeringen en vækstpakke med 89 større og mindre vækstinitiativer. Men netop mere offentlig-privat innovation (OPI) var ikke blandt regeringens 89 initiativer.
"Derfor håber jeg, at I vil tage OPI med i de kommende forhandlinger om en vækstpakke. Jeg er glad for, at du fremhæver netop OPI i din tale, for her virkelig noget at hente. Det kan vi bl.a. se ud af KORA’s nye rapport i dag", sagde FTF’s formand Bente Sorgenfrey i debatten efter ministerens tale.

Margrethe Vestager blev af en tilhører i salen spurgt om, hvad hun mener om, at flere akademikere ansættes i kommunerne, samtidig med der bliver færre "varme hænder" – herunder pædagoger. Til det svarede Vestager, at antallet af offentlige ansatte steg markant under VK-regeringen.
"At der ansættes flere akademikere i kommunerne hænger sammen med kommunalreformen, hvor der kom flere opgaver ud i kommunerne. Diskussionen om normeringer i daginstitutioner skal ske på et oplyst grundlag. Derfor er jeg glad for, at bl.a. BUPL bidrager til en ny måde at undersøge området på", sagde ministeren.
Ministeren blev desuden spurgt om hendes holdning til udlicitering og udbud, der kan virke meget ideologisk.
"Det vigtige er ikke, at en opgave bliver udliciteret. Det afgørende er, at opgaven bliver løst på den bedste måde til den billigste pris". 
"Vi har lige set nye tal for, hvor meget kommunerne udsætter for konkurrence, og det er faktisk steget – også uden VK’s centrale målsætninger. Mit indtryk er, at det sker på en ordentlig måde ude i kommunerne", svarede ministeren blandt andet.
Tillid er afgørende
Tilliden til den enkelte medarbejders faglighed og et opgør med bureaukratiet blev også nævnt i økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers tale.
"For det gælder jo for hele den offentlige sektor, at det jo ikke er bureaukrati, regler og proceskrav, der får tingene til at lykkes. Det er den enkelte medarbejders indsats og faglighed og det engagement, der følger af, at der er tillid til den indsats og den faglighed", sagde Margrethe Vestager.
"Det har jeg blandt andet haft lejlighed til at opleve under de inspirations-arrangementer, som vi gennemfører sammen med jer her i foråret. Det har også været godt at opleve, hvordan vores fælles principper har spredt som ringe i vandet. Det viser, at de ikke ser flotte ud på papiret, men også holder ude i den virkelighed, som mange af jeres medlemmer er en del af."
"Vi skal af med den bureaukratiske måde at gøre tingene på og i stedet gøre tingene på en måde, der giver mere plads til det faglige skøn", fastslog Vestager, hvilket fik deltagerne i repræsentantskabsmødet til at klappe.
Socialrådgivernes formand, Majbrit Berlau, spurgte til en række reformer, der reducerer ydelserne til borgerne: "Kommunerne er ret gode til at indføre besparelser i reformerne, og knap så gode til den tværfaglige indsats. Hvordan vil du sikre ordentlige tilbud ude i kommunerne?"
"Det er langt sværere for kommunerne at sænke sagsbehandlingstiderne og stadig have en høj kvalitet. Den helhedsorienterede indsats skal virke, og det har vi en række robuste diskussioner med kommunerne om. Det afgørende er at holde fast. Beskæftigelsesreformen er det første eksempel på, at vi vil skabe mere plads til det faglige skøn. Det tester vi desuden blandt andet med frikommuneforsøgene", svarede Margrethe Vestager.