Mens EU-Kommissionen bliver bebrejdet, at den nedjusterer arbejdet med det europæiske arbejdsmiljø, opjusterer den nu arbejdet globalt. Med en samarbejdsaftale med FN’s arbejdsorganisation ILO vil EU-Kommissionen lægge øget vægt på det globale arbejdsmiljø.
At forbedre arbejdsmiljøet i alle lande er en prioritet for både ILO og os. Vi har allerede udført succesrige fælles aktioner som for eksempel aftalen om bæredygtighed i Bangladesh. Ved at øge vort samarbejde bliver vi mere effektive i vores anstrengelser med at forbedre sikkerheden og sundheden på arbejdspladser i hele verden, sagde EU-kommissær László Andor, da aftalen blev indgået i forbindelse med en arbejdsmiljøkonference i Bruxelles.

Baggrunden for initiativet er de alvorlige forhold, lønmodtagere arbejder under en række steder i verden. Hvert 15. sekund dør en arbejder som følge af en arbejdsulykke eller en arbejdsskade. På samme tid har 160 andre arbejdere været ude for en arbejdsulykke eller er blevet ramt af en arbejdsskade.
ILO’s generaldirektør, Guy Ryder, sagde ved præsentationen af aftalen, at der stadig er meget at gøre for arbejdsmiljøet i verden. Det kræver samarbejde med alle ansvarlige globalt, regionalt, nationalt og på de enkelte arbejdspladser. Antallet af skader og ulykker skal ned.
ILO og EU har allerede et partnerskab om arbejdsmiljø, og vi vil nu forstærke samarbejdet, sagde Guy Ryder.
Europæerne generelt tilfredse med arbejdsforhold
EU-Kommissionen er fra fagligt hold blevet angrebet for at slække på arbejdsmiljøet især i forhold til de små og mellemstore virksomheder. I arbejdet med regelforenkling i EU lægges der op til, at de mindre virksomheder kan få færre regler også på det ømfindtlige område. I medlemslandene er opfattelsen imidlertid, at netop arbejdsmiljøet og arbejdsforhold er det, der skal gøres noget ved. 57 procent finder ifølge en opinionsmåling, at arbejdsforholdene er forringede i deres land under krisen. Men 77 procent er samtidig tilfreds med deres egne arbejdsforhold.
Dermed understreger Eurobarometers undersøgelse, at europæerne arbejder under helt andre forhold end lønmodtagere i de fleste lande uden for EU.
ILO og EU-Kommissionen vil da også styrke samarbejdet om arbejdsmiljøet især i de nye vækstøkonomier og generelt arbejde for anstændige arbejdsforhold globalt.
Der bliver et særligt fokus på det psykiske arbejdsmiljø og i den forbindelse arbejdet med de nye teknologier.
Arbejdstilsyn bliver et andet område, hvor de to organisationer vil satse, og det forebyggende arbejde bliver prioriteret højt.
Arbejdsmarkedets parter bliver inddraget i arbejdet, hvor det er muligt. Trepartsdialog, som ILO bygger på, vil søges udbygget i landene.
Kilde: fagligt.eu