Nogle af de grønne afgifter, som danske virksomheder skal betale til staten, virker ikke efter hensigten. Derfor bør de enten afskaffes eller lempes for at give virksomhederne bedre mulighed for at skabe arbejdspladser. Det foreslår hovedorganisationen FTF i sit kommende, store vækstoplæg "Sammen om vækst", som endnu ikke er offentliggjort.
Den røde tråd i vækstoplægget er, at samarbejde mellem den offentlige og den private sektor kan skabe vækst og arbejdspladser. Væksten i private virksomheder bør desuden hjælpes på vej ved at lempe to specielle afgifter, mener FTF: NOx-afgiften, som ikke har haft den tilsigtede grønne virkning, og som desuden rammer lavindkomstgrupper relativt hårdere end andre, samt PSO-afgiften, som har vist sig at vokse sig uventet stor – og som Det Miljøøkonomiske Råd også anbefaler, at man afskaffer.

Med sit forslag til at lette afgifterne har FTF først og fremmest blikket rettet mod at få skabt flere arbejdspladser, understreger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.
"Mange arbejdsgivere har dokumenteret, at lige netop energiafgifterne er med til at bremse væksten. Derfor har vi alle fokus på, at vi kan få hurtigt gang i væksten ved at lempe på de her afgifter. Det handler om at skaffe flere arbejdspladser i den private sektor – og om at opretholde vores velfærdssamfund", siger hun.

Flere grønne forslag
Bente Sorgenfrey pointerer samtidig, at FTF har en række andre forslag til, hvordan væksten øges i Danmark – heriblandt flere grønne forslag.
Blandt andet foreslår FTF en grøn boligjob-ordning, hvor den eksisterende ordning målrettes grønne og energibesparende investeringer i private boliger og som noget nyt kommer til at omfatte rådgivning om energirenovering.
FTF har også et forslag til energirenovering af offentlige bygninger efter en særlig model, hvor et privat firma indgår en flerårig aftale med en offentlig part om energirenovering, den såkaldte ESCO-model.
Digitaliseringen skal op i gear
Bente Sorgenfrey fremhæver også FTF’s forslag til at øge væksten ved at opgradere danskerne på IT-fronten. Borgere og mindre virksomheder i Danmark kan blive meget bedre til at bruge IT, end de er i dag. FTF foreslår bl.a. en udrulning af hurtigt internet i hele landet og en omfattende IT-opgradering af uddannelsessystemet og en digitaliserings-pakke til mindre virksomheder med bl.a. rådgivningscentre.