Gentofte Kommune vil inddrage næstformanden i Hoved-MED-udvalget i direktionens strategiske drøftelser og beslutninger via deltagelse i direktionsmøder mv. Noget som en ekspert vurdere kan skabe splid mellem ansatte, fagforbund og TR.
Men for næstformanden for Hoved-MED i Gentofte Kommune, Vibeke Bredsdorff Sørensen, er der ingen tvivl i stemmen. Selvfølgelig ønsker hun at blive inddraget mere i direktionens beslutninger:
”Vi er jo allerede godt i gang med samarbejdet – også om de meget svære beslutninger. Der har fx været to sparerunder på først 120 mio. kr. og siden 75 mio. kr., hvor vi sammen med ledelsen var med til at finde de her besparelser. Det viser, at vi er klar til at blive inddraget langt mere”, siger Vibeke Bredsdorff Sørensen, der også er formand for Gentofte Kommunalforening, der repræsenterer 650 kommunalt ansatte It-folk, tandklinikassistenter, lægesekretærer og administrativt personale (undtagen AC’ere). Hun er dermed tillidsvalgt formand for en lokal fagforening, der kun organiserer ansatte i Gentofte Kommune.

TR: Ikke krigere, men forhandlere
Men er du ikke bange for at træffe de svære beslutninger, som kan gøre ondt på kollegerne?
”Nej. Det er jeg egentlig ikke bekymret over mere. Vi tillidsfolk er jo ikke krigere mere, men forhandlere – og det forpligter. Det er selvfølgelig ikke omkostningsfrit at gå ind i det her arbejde. Men vi har jo et fælles mål om at skabe en god arbejdsplads” siger hun.
Er du klar til fortrolighed, der betyder, at du ikke kan drøfte alt fra ledelsens diskussioner med kollegerne bagefter?
”Men sådan er det jo også i dag på visse områder. Nogle gang bliver det sendt prøveballoner op fra medarbejdere, andre gange er det fra ledelsen, og noget bliver til noget, og andet gør ikke. Det handler om en dialog. Det er ikke et problem, at ledelsen nu tilbyder at inddrage os mere, men derimod en kæmpe tillidserklæring midt i en tid, hvor det ikke er særligt trendy at være TR. Pludselig kommer der sådan en invitation fra ledelsen, og den skal vi da tage imod!”, siger Vibeke Bredsdorff Sørensen.
”Det ville jo være forkert at sige nej, når nogen pludselig siger, at nu tror vi på jer, at I kan være med til at gøre en forskel. De samlede fagforeninger i Gentofte bør bryste sig af, at de har gjort noget, der nu åbner for denne mulighed.”

Opbakning er afgørende
Men risikerer I ikke at blive taget som gidsler?
”Hvis vi lod os tage som gidsler ville vi miste opbakning blandt medarbejderne – så det mener jeg hverken vi som tillidsrepræsentanter eller ledelsen har en interesse i”.
Vil det ikke skabe splid mellem forbundene i Gentofte?
”Det håber jeg ikke”.
Hvad med de ansatte, der måske frygter, at du nu bliver ledelsens mand?
”Jeg tror da, at mange vil følge udviklingen med spænding, og det er naturlig og helt ok, at der på medarbejdersiden løbende er debat om, hvorvidt tillidsrepræsentanterne gør det rigtige. Der bliver det min og mine kollegers opgave at synliggøre de resultater, vi skaber. Det er egentlig ikke så meget anderledes end i dag. Vi valgte f.eks. at samarbejde i forbindelse med de sidste to sparerunder. Er det at være på ledelsens side? Jeg synes det ikke. Tværtimod lykkedes det at finde besparelserne uden at lave massefyringer af ansatte”.
”Vi kan støde ind i nogle bump på vejen, og sådan er det. Og vi kan vælge at se spøgelser eller tro på, at vi kan få endnu mere indflydelse, og jeg vælger at tro det sidste.”
I Gentofte Kommune er der cirka 9.000 kommunalt ansatte.