Hvert år bliver ca. 160.000 offentligt- og privatansatte udsat for vold i forbindelse med deres arbejde. Faggrupper som politibetjente, SOSU’er, fysio- og ergoterapeuter er særligt udsatte, men alle arbejdspladser med kontakt til borgere har gavn af at tale om, hvordan medarbejdere og ledelse sammen kan forebygge og håndtere vold.
I en ny pjece har FTF, LO m.fl. ud fra erfaringer og den nyeste forskning om arbejdsmiljø opstillet 10 gode råd til, hvordan I på arbejdspladsen kan blive bedre til at forebygge vold.

Som leder har du det overordnede ansvar for at sikre et godt arbejdsmiljø – og herunder at forebygge vold – men det er vigtigt, at både ledelse og medarbejdere bakker op om indsatsen. Du kan med fordel bruge den nye pjece til sammen med medarbejderne at evaluere jeres plan for at forebygge vold, eller du kan bruge den til at tage en uformel snak på næste personalemøde.
Hjælp til at forebygge psykisk vold
I pjecen finder du også inspiration til at forebygge psykisk vold – herunder trusler om vold, systematiske ydmygelser og diskriminerende udsagn. Husk at psykisk vold også udøves via elektroniske medier som sms, e-mail og på de sociale medier.

Det er altid godt at søge inspiration og ny viden i generelle vejledninger om forebyggelse – eksempelvis fra Videncenter for Arbejdsmiljø og Arbejdstilsynet, men en god plan tager udgangspunkt i de typer af vold, som netop jeres arbejdsplads og faggrupper er udsat for. Truslen mod ergoterapeuter, politibetjente og pædagoger er forskellig og skal derfor forebygges forskelligt.