Tillidsreformen er nu godt i gang. Den blev for alvor startet, da vi sidste sommer aftalte syv principper for samarbejde om modernisering og udvikling af den offentlige sektor.
Det er nogle gode principper, for de viser at vi – regering og parterne på det offentlige arbejdsmarked – står sammen om at vise mere tillid til hinanden, skabe mere plads til fagligheden og mere fokus på resultater og effekter frem for kontrol og processer.
Siden har vi bl.a. fået etableret et nyt Center for Offentlig Innovation, og parterne drager snart på Danmarks-turné i form af fem regionale møder om tillidsreformen. Men allervigtigst for tillidsreformen er det, at den kommer til at leve lokalt. Vi har brug for, at de syv principper bliver omsat til kød og blod ude på de lokale arbejdspladser.

Det er en stor udfordring i en hverdag, der er præget af besparelser, omstillinger og konstant stigende krav. Så der ligger en enorm opgave for politikere og ledere i at give plads til tillidsreformen.
Heldigvis er der allerede gode eksempler på, at det faktisk kan lade sig gøre. At det nytter at vise tillid til medarbejderne og inddrage dem i udviklingen af den offentlige sektor. På Velfærdens Innovationsdag, som løber af stablen i dag i Øksnehallen, glæder jeg mig til at præsentere et par af eksemplerne sammen med OAO.
Vi har i fællesskab arrangeret to temasessioner på innovationsdagen, hvor op mod 1.200 velfærdsledere og medarbejdere samles. På sessionerne vil vi drøfte, hvordan vi sammen skaber en bedre offentlig sektor med øget tillid og samarbejde mellem medarbejdere, politikere og ledere.
Vi skal bl.a. høre om styringslaboratorierne i Ballerup og Frederikssund, hvor pædagoger sammen med politikere, chefer og brugere har skabt bedre styring og dialog om kvalitet i dagtilbud. Det er et rigtigt spændende eksempel på, hvordan dialog, samarbejde og inddragelse skaber bedre resultater. I tillidsreformen er der også aftalt at starte flere forsøg med styringslaboratorier i den offentlige sektor.
På innovationsdagen præsenterer vi også den lokale tillidsreform, som man har startet i Halsnæs Kommune. Ikke en reform med lange strategier og fine hensigter – men med konkret handling.
Her tog borgmesteren og fællestillidsrepræsentanten hinanden i hånden og gik ud på kommunens institutioner for at skyde tillidsreformen i gang. Det er der kommet et imponerende engagement ud af med en lang række fælles initiativer, der skaber bedre samarbejde og mere fokus på kerneopgaverne i kommunen.
De gode eksempler bekræfter mig i, at selvom tillidsreformen er en svær øvelse, er den slet ikke umulig. At der er et rigtigt stort innovationspotentiale i at slippe tilliden og fagligheden noget mere løs.
Tillidsreformen er en af forudsætningerne for at løse den offentlige sektors mange udfordringer – ikke et "benspænd", som lederne har svært ved at prioritere midt i en krisetid. For som tillidsrepræsentanterne i Halsnæs Kommune siger med en omskrivning af et gammelkendt citat: "Tillid er godt – kontrol er dyrere!"