Regeringen er i disse uger ved at afslutte forhandlingerne om en reform af sygedagpenge. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har spillet ud med, at sygemeldte skal have vurderet deres sag allerede efter seks måneder. I dag sker det efter 12 måneder.
Er der ikke mulighed for at forlænge sygedagpenge, skal den sygemeldte i stedet i et ressourceforløb. Her svarer ydelsen til kontanthjælp og er dermed lavere end sygedagpenge. Dermed kan rigtig mange lønmodtagere se frem til at få markant færre penge udbetalt hver måned, hvis regeringen kommer igennem med sit forslag.
Derfor har FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte, i stedet foreslået, at alle fortsat skal have de fulde sygedagpenge i 12 måneder. Men efter 12 måneder skal ydelsen sættes ned for alle. FTF har konkret foreslået 89 procent af dagpengesatsen. Det vil ifølge FTF ikke være en dyrere løsning end regeringens model. FTF mener, at alle syge skal stilles lige, uanset hvad de fejler. Det er den model, som FTF har foreslået, og den vil ikke blive dyrere end regeringens forslag.
FTFs forslag koster det samme som regeringens
Men det er Mette Frederiksen og hendes Arbejdsmarkedsstyrelse uenig i. Ministeren har fået Arbejdsmarkedsstyrelsen til at regne på tingene. Ministeren skriver til Folketinget, at:
”Deres vurdering er, at FTF’s model vil indebære betydelige merudgifter og en negativ beskæftigelseseffekt i og med, at det er vurderingen, at det vil føre til længere sygedagpengeforløb”, skriver beskæftigelsesministeren til Folketinget.
Beskæftigelsesministeriet og Arbejdsmarkedsstyrelsen har imidlertid ikke udleveret ministeriets beregninger.
”Vi er ikke enige med ministeriets udlægning: Vores beregninger viser klart, at FTFs løsningsforslag koster det samme som regeringens forslag. FTFs model for sygedagpenge er ikke dyrere. Men den er mere fair. For den sikrer nemlig alle syge – uanset diagnose – en lidt lavere, men stabil økonomisk indtægt efter 12 måneder i stedet for regeringens forslag, der vil gøre et voldsomt indhug i cirka 10.000 syges månedlige indtægt ”, siger Bente Sorgenfrey, der er formand for FTF, og opfordrer til at Beskæftigelsesministeren fremlægger regnestykkerne.
Syge vil miste 7.000 kr. om måneden
Mette Frederiksen afslutter sit svar med at skrive: ”Det har for mig været meget magtpåliggende at finde en model, som betyder, at man som sygemeldt ikke skal være bekymret for sit forsørgelsesgrundlag…”.
Men regeringens forslag vil reelt betyde, at syge kan risikere miste 7.000 kr. ud af 17.000 om måneden.
”Jeg forstår ikke, hvordan ministeren kan mene, at de syge ikke skal være bekymret for deres forsørgelsesgrundlag , når nogle af dem mister 7.000 kr. om måneden,” siger Bente Sorgenfrey.
Regeringens model vil ramme de syge økonomisk meget hårdt. Prisen for afskaffelse af varighedsbegrænsningen på et år i sygedagpengeloven er urimelig høj for de syge, der ikke bliver omfattet af muligheden for forlængelse udover seks måneder. Regeringens model betyder således, at ca. 10.000 syge mister deres sygedagpenge allerede efter et halvt år og herefter får en ydelse på kontanthjælpsniveau, mens der vil være ca. 19.000 syge, der kan fortsætte på den højere sygedagpengeydelse i op til to til fire år.