En ny afgørelse fra Europarådet underkender svensk Laval-lov, der begrænser konfliktretten. Den ny afgørelse kan få stor betydning for europæisk fagbevægelses ret til at starte en lovlig, faglig konflikt og kræve ordentlige løn- og arbejdsforhold for udenlandske, udstationerede arbejdere.
Europarådets komite for sociale rettigheder rejser nemlig alvorlig tvivl om EU-domstolens Laval-dom, der fastslår, at fagbevægelsen ikke må bruge en faglig blokade til at få eksempelvis østeuropæiske firmaer til at underskrive en overenskomst.
Strejkeretten eller konfliktretten er ellers en lovlig og anerkendt del af den danske model og en fast og etableret del af arbejdsmarkedets parters egne regler i Norden og andre lande. Alligevel har EU-domstolen i flere domme vendt tommelfingeren ned og erklæret fagbevægelsens konfliktret for ulovlig.
Skarp kritik af Laval-lov
Det vækker derfor stor glæde i europæisk og nordisk fagbevægelse, at den europæiske komite for sociale rettigheder under Europarådet nu fastslår, at nationale myndigheder og domstole skal følge bestemmelserne i det sociale charter og ikke EU-domstolens praksis.
”Det er en meget positiv melding, som i princippet giver fagbevægelsen ret på hvert eneste punkt. Det betyder en skarp kritik af Laval-lovgivningen. Vi har nu en ny retsopfattelse i Europa, efter Europarådets og ILO’s udtalelser. Det er på høje tid, at regeringen (i Sverige) ophæver Laval-lovgivningen”, siger LO’s chefjurist, Claes-Mikael Jonsson.
I den konkrete sag har komiteen dømt den svenske Laval-lov ulovlig, fordi den begrænser strejkeretten og fagbevægelsens ret til at forhandle. Den svenske lov blev i 2010 lavet som en direkte konsekvens af EU-domstolens Laval-dom, der fastslår, at virksomheders ret til fri bevægelighed over EU-grænser er vigtigst.
Svenskerne og andre EU-lande skal ikke bare følge EU-domstolens domme, men sørge for at overholde Europarådets sociale charter, skriver komiteen. Den svenske regering skal nu sende et svar retur til komiteen, hvor man forklarer, hvordan man vil forholde sig til afgørelsen.
FTF: Stop angrebet på faglige rettigheder
FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, glæder sig over dommen.
”Når både Europarådet og ILO underkender den svenske Laval-lov rejser det alvorlig spørgsmål ved EU-domstolens Laval-dom, der begrænser fagbevægelsens helt fundamentale konfliktret. Nu er det på tide, at EU-domstolen stopper sine angreb på fagbevægelsen”, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.
”Afgørelsen må få politikerne i EU til at indse, at EU bør respektere lønmodtagernes rettigheder og de enkelte landes arbejdsmarkedsregler og traditioner”, fastslår Bente Sorgenfrey.
Komiteen for sociale rettigheder under Europarådet overvåger, at medlemslandene efterlever Europarådets sociale charter. Chartret forpligter bl.a. medlemslandene til at sikre borgerne strejkeret og ret til at indgå kollektive overenskomster. De svenske faglige hovedorganisationer klagede for et år siden til komiteen over den svenske Laval-lov, som de mener, krænker de faglige rettigheder. Og fagbevægelsen får nu medhold i sin klage.
Dansk Laval-lov er anderledes
Den svenske Laval-lov kom som en opfølgning på Laval-dommen fra EU-domstolen, der fastslog, at svenske bygningsarbejdere blokade mod en byggeplads i Vaxholm, hvor underbetalte lettiske arbejdere ansat i firmaet ”Laval” gik til en meget lav løn, var ulovlig.
Den dom vakte bekymring i alle EU-lande, fordi den begrænser fagbevægelsens ret til at konflikte for at få udenlandske virksomheder til at tegne overenskomst, så ordentlige løn- og arbejdsforhold sikres. I praksis betyder Laval-dommen og den svenske Laval-lov, at udstationerede arbejdere kan arbejde på dårligere vilkår end deres svenske kolleger.
I Danmark har vi også en Laval-lov, men den er ikke ligeså vidtgående som den svenske. Men selvom Danmark har valgt en anden løsning end Sverige, mener FTF, at EU-domstolens praksis er bekymrende. Næste dom fra EU-domstolen kan medføre nye svækkelser af ansattes rettigheder og tvinge Danmark på forkert kurs.
”Vi oplever et konstant pres fra EU på etablerede regler, der beskytter ansatte. Fx om arbejdsmiljø, arbejdstid og løn. Derfor bør Europarådets kritik vække opsigt i hele EU,” fastslår Bente Sorgenfrey.