De tyske socialdemokrater synes at vinde gehør i kansler Angela Merkels CDU for, at Tyskland bryder modstanden mod at indføre kvoter for kvinder i tyske virksomheders bestyrelser. I forhandlingerne om en regeringsdannelse har SPD en mindsteløn som en betingelse, men meget tyder på, at socialdemokraterne også kommer igennem med krav om, at Tyskland indfører kvoter, så der bliver flere kvinder i bestyrelser.
Den hidtidige regering har modsat sig, at der kommer regler i EU, så 40 mindst 40 procent af posterne i bestyrelserne bliver besat af kvinder. Regeringen afviste også forslag fra den tidligere opposition om at indføre kvoter i Tyskland. I forhandlingerne om en regeringsdannelse tyder meget imidlertid på, at Tyskland nu selv indfører regler.
SPD har ifølge blandt andre The Guardian og Der Spiegel presset på for at få større ligestilling i de tyske virksomheders ledelser. I dag er blot 22 procent af bestyrelsespladserne besat af kvinder i de 30 virksomheder, der er med i børsindekset over de store tyske virksomheder. Ifølge medierne lægger regeringsforhandlingerne op til, at 30 procent af pladserne skal besættes af kvinder i 2016.
CDU har hidtil foreslået, at det først blev i 2020, at de store tyske virksomheder skulle have rettet op på ligestillingen.
Norge indførte kvoter allerede i 2003, men flere lande i EU er fulgt efter og heriblandt både Frankrig og Italien.
I sig selv vækker det opsigt, når et stort land som Tyskland er på vej til at fastsætte kønskvoter. Men interessen bliver særlig stor, fordi EU-kommissionen har stillet et lignende forslag om kvoter på europæisk niveau, som Tyskland hidtil har været imod.
"Den tyske beslutning er meget vigtig og øger på markant vis chancerne for, at vi også kan få kvindekvoter på EU-niveau" siger det danske medlem af Europaparlamentet Britta Thomsen (S) i Politiken i dag.
I Danmark er der ikke indført kvoter. Her har regeringen i stedet vedtaget en lov, der siden sidste år har pålagt virksomhederne selv at fastsætte mål.
Medlemmer afgør en regeringsdannelse
CDU/CSU og SPD har forhandlet om at danne regering i flere uger. Det ventes, at forhandlingerne er afsluttet enden månedens udgang. SDP har imidlertid stillet som en betingelse for at gå med i en regering, at medlemmerne siger god for det ved et referendum.
På SPD’s nylige kongres var der splittelse mellem de delegerede om at gå med i en regering. Venstrefløjen i partiet er bange for, at partiet mister tilslutning ved at blive tvunget til at gå med til kompromiser med kansler Angela Merkel. Sidst, der var en stor koalition i Tyskland, gik partiet tilbage fra og fik ved valget i 2009 det dårligste resultat nogensinde med 23 procent af stemmerne.
SPD har som et hovedkrav i de nye forhandlinger om en koalition, at der indføres en mindsteløn på 8,5 euro i timen, og at der bliver mulighed for dobbelt statsborgerskab, så forholdene for store grupper af indvandrere bliver reguleret.
Kilde: fagligt.eu og Politiken