FTF har netop sammen med en række andre organisationer afholdt en høring på Christiansborg. Temaet var vold i arbejdet og offerets svære vej til erstatning. I dag har voldsramte ansatte typisk meget svært ved at få den erstatning de har krav på, når de udsættes for vold i arbejdet.
Både lønmodtager-, arbejdsgiver- og brugerorganisationer var repræsenteret på høringen. Derudover var Pernille Skipper fra Enhedslisten og Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti til stede.
Blandt deltagerne var der bred enig om, at der skal findes en løsning, der letter vejen til erstatning for voldsramte ansatte.
Deltagerne var således enige om at:
· det er urimeligt og uretfærdigt, at de ansatte ikke kan få kompensation for tabt arbejdsfortjeneste og godtgørelse for svie og smerte, når de udsættes for vold i arbejdet.
· det går ud over samarbejdet med borgerne/ patienterne/eleverne og deres pårørende, at ansatte er nødsaget til at lægge sag an, for at få kompensation. Det er konfliktoptrappende.
· det er urimeligt, at en dement, udviklingshæmmet eller psykisk syg risikerer at blive retsforfulgt for handlinger, der i mange tilfælde skyldes deres sygdom. Det er også urimeligt overfor deres familier.
Første skridt mod en løsning
Med høringen er det første skridt nu taget hen imod at få løst de store vanskeligheder, som voldsofre har med at få erstatning for volden på jobbet. Det siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF. Hun glæder sig over den brede opbakning til at finde løsninger, der kan lette ansattes vej til erstatning, når de udsættes for vold i arbejdet.
”Det kan ikke være meningen, at ansatte skal være bekymrede for at lide økonomisk tab, når de påtager sig opgaven med at hjælpe de svageste borgere i vores samfund. Derfor trækker vi nu i arbejdstøjet for at finde den rigtige løsning”, siger Bente Sorgenfrey.