Kræftpatienter kan ikke være sikre på at få den nyeste behandling, og sygeplejersker der må tage sig af patienter efter operationer uden den nyeste viden om forebyggelse af komplikationer.
Det er kun to konkrete eksempler på, hvad en tilsyneladende harmløs besparelse dækker over.
Regeringen er med forslaget til næste års finanslov klar til at spare et trecifret millionbeløb på Statens Voksen Uddannelsesstøtte (SVU).
Problemet er bare, at SVU bliver brugt til at sende blandt andre sygeplejersker på skolebænken for at lære nye teknikker og behandlingsformer at kende.
SVU er en ydelse, der sikrer arbejdsgivere dækning for noget af medarbejdernes løn, mens de er på efter- eller videreuddannelse.
Mange vil gå glip af nyeste viden
Uden mulighed for SVU vil rigtig mange af FTF’s medlemmer fx ergoterapeuter og lærere fremover ikke få den nyeste viden om deres fag, og det kan være fatalt. Det vurderer Lykke Jensen, Institutchef på professionshøjskolen Metropol i København.
Metropol tilbyder blandt andet efteruddannelse af sundhedspersonale, og mange af uddannelserne er skræddersyet efter politisk beslutninger. Det gælder blandt andet efteruddannelse af sygeplejersker, der fremover skal sidde ved akuttelefonen.
"Vi har lavet en uddannelse, der hedder 112. Den er direkte målrettet de sygeplejersker, der skal tage sig af akutfunktionen," siger Lykke Jensen og tilføjer:
"Dengang sagde de ansvarlige for medarbejderne, at deltagelse i uddannelsen er betinget af SVU."
Institutlederen er derfor ikke i tvivl om, hvad en besparelse på SVU vil føre til.
"Det betyder, at sygeplejersker, der over telefonen vejleder den, der ringer, i livgivende førstehjælp måske ikke får den nødvendige efteruddannelse," fortæller Lykke Jensen.
Færre dødsfald
Et andet eksempel er et modul på Metropol med undervisning til operationssygeplejersker. Her lærer de om patientsikkerhed og tjeklister i forbindelse med operationer. Sygeplejerskerne bliver undervist i en metode, der ifølge erfaringer fra cirka 4.000 operationer på otte hospitaler verden over har ført til en halvering af dødeligheden og 35 procent færre alvorlige komplikationer.
"Den uddannelse er betinget af, at der bliver ydet SVU," siger Lykke Jensen.
Formel efteruddannelser er dyrere end kurser. De er nemlig baseret på forskning og den nyeste viden på området. Den sundhedsfaglige viden bliver derfor hele tiden opdateret, så fx kræftbehandling i dag er anderledes end for 10 år siden.
Derfor kan sundhedspersonale ikke bare lære af sidemanden, der blev uddannet for et par år siden. Det gælder ifølge Lykke Jensen også de nye tiltag, hvor hjælpen til en borger eller patient kommer fra mange forskellige steder – blandt andet sundhedspersonale.
"Skal man i dag indgå i et sådan samlet forløb med en uddannelse, der er 10 år gammel, så gør man det ikke godt nok," siger hun.
Besparelser vil mærkes flere steder
På VIA, Højskolen for Videreuddannelse og Kompetenceudvikling, er områdechef Kirsten Roelsgaard heller ikke begejstret for risikoen for besparelser på SVU. Hun forklarer, at 80 procent af VIA’s tilbud bliver lavet som moduler med penge fra SVU. Og uddannelserne er rettet direkte mod borgere og patienter.
Kirsten Roelsgaard er derfor ikke i tvivl om, hvad en besparelse på SVU vil betyde for sygeplejersker og andre grupper.
"De vil gå glip af uddannelse som behandling af inkontinens, det palliative område og kommunikationsmoduler. De handler især om den tværfaglige indsats for den uhelbredeligt syge og døende patient," siger Kirsten Roelsgaard.
"Vi er i gang med lærere, socialområdet og fysio- og ergoterapeuter. En del af det må stoppe, hvis SVU bortfalder. Man kan ikke bare benytte sig af andre ordninger som jobrotation, for vi har ingen ledige indenfor sundhedsområdet til at indgå i det, tilføjer hun.
FTF er også kritisk
I hovedorganisationen FTF er formand Bente Sorgenfrey stærkt kritisk over for regeringens forslag om at spare.
"Det er et område, som er hamrende vigtigt. Vi står i en situation, hvor regeringen taler om tillid til medarbejderne.
Produktivitetskommissionen har for kort tid siden været ude at sige, at ledere og medarbejdere i det offentlige skal opkvalificeres, siger Bente Sorgenfrey og tilføjer:
"Så kan det ikke nytte, at man skærer på noget, der løfter både den enkelte medarbejder, men endnu vigtigere vil give borgere, patienter og brugere bedre behandling," siger Bente Sorgenfrey.
Hun opfordrer derfor regeringen til at droppe besparelserne helt.
"Der er brug for flere og ikke færre penge til at klæde kernetropperne på til fremtidens opgaver," siger FTF’s formand.