Frivilligt arbejde har i mange år været en del af mange danskeres hverdag. I idrætsforeninger, klubber, som besøgsvenner for ældre eller lektiehjælp har tusindvis af danskere gjort en forskel.
De senere års økonomiske krise har ført til stramme budgetter og benhård prioritering af velfærdsopgaver. Det har sat gang i diskussioner af, hvilke velfærdsopgaver frivillige kan og må tage.
Nu er der opstillet nogle overordnede rammer for, hvordan frivilligt arbejde kan gå hånd i hånd med blandt andre sygeplejersker, plejere, lærere og pædagogers arbejde. På den måde kan frivillige være et positivt supplement til de mange offentligt ansattes arbejde.
Mange står bag nyt charter
Rammerne er beskrevet i "charteret for samspil mellem den frivillige verden og det offentlige", der bliver præsenteret i dag.
Regeringen, repræsentanter fra organisationer for frivillige og hovedorganisationerne LO og FTF har skrevet under på det nye charter.
For regeringen har fire ministre skrevet under. Det er økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), kulturminister Marianne Jelved (R), social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) og minister for sundhed og forebyggelse Astrid Krag (SF).
Charteret er en opdatering af en tidligere udgave, for der er sket meget siden 2001. Dengang blev det seneste charter skrevet, forklarer Bente Sorgenfrey. Hun er formand for hovedorganisationen FTF, hvor to ud af tre af de 450.000 medlemmer arbejder i det offentlige.
"For FTF er det vigtigste, at der nu lokalt skal laves konkrete spilleregler for brugen af frivillige. Derfor opfordrer vi til, at man lokalt i medindflydelsessystemet får diskuteret og aftalt, hvad frivillige kan gøre, og hvordan det konkret skal foregå som et vigtigt supplement," siger Bente Sorgenfrey.
En vigtig debat om brugen af frivillige
Den seneste tids debat viser, at der er brug for at tage diskussionen i kommuner, stat og regioner.
Ugebrevet A4 har blandt andet spurgt danskerne om grænserne for frivilligt arbejde. 60 procent af svarpersonerne siger nej til, at frivillige skal tage sig af flere velfærdsopgaver. 55 procent siger endda nej til at lade frivilligt arbejde som en måde at spare i det offentlige.
Den holdning deler Bente Sorgenfrey. Hun peger på, at frivilligt arbejde ikke må blive en erstatning for offentlige tilbud eller ydelser. Det skal hellere være et supplement og dermed skabe merværdi.
Derudover er FTF ikke tilhænger af, at kommunerne selv ansætter frivillige uden om de frivilliges foreninger.
"Frivilligt arbejde kan være et fint supplement. Det er nu op til tillidsrepræsentanterne ude lokalt at få aftalt med politikere, ledere og de frivillige, hvordan spillereglerne skal være. Det er den bedste måde at sikre et fortsat godt samspil mellem medarbejdere og de mange engagerede frivillige," siger FTF-formanden.