Selv om der er 26 millioner arbejdsløse i EU, er der 1,7 millioner ledige job, der venter på kvalificeret arbejdskraft. Velfungerende arbejdsformidlinger kan hjælpe med at få jobbene besat og ledige ud af arbejdsløsheden, mener EU-Kommissionen, der lægger et forslag frem til, hvordan arbejdsformidlingerne i EU kan blive mere effektive og samarbejde om at få arbejdsløse i job eller uddannelse.
Forslaget har direkte fokus på ungdomsarbejdsløsheden, og hvordan de seks milliarder euro, der er sat af til bekæmpelsen af de unges ledighed, kan bruges effektivt. De unge får en garanti for, at de har arbejde eller uddannelse inden fire måneders arbejdsløshed, og arbejdsformidlingerne får en betydelig rolle at spille, hvis de unge arbejdsløse skal videre. Arbejdsformidlingerne kan lære af hinandens fejl og succeshistorier. EU-Kommissionen har selv haft øjnene rettet mod arbejdsformidlingerne i Tyskland og Østrig, hvor der er lav generel arbejdsløshed og også ungdomsarbejdsløshed.

Forslaget lægger op til, at der bliver etableret en platform for sammenligninger af de offentlige arbejdsformidlingers resultater. Ud fra dem bliver der opstillet pejlemærker for, hvad landene skal opnå, og ud fra erfaringerne lagt frem, hvilke praksisser der ser ud til at virke bedst. Landenes arbejdsformidlinger skal lære af hinanden.
Topmøde om ungdomsarbejdsløshed
EU-Kommissionen har længe lagt op til, at folk skal bevæge sig længere for at få job eller uddannelse. Netværk mellem arbejdsformidlinger skal sikre, at arbejdsformidlingerne i de forskellige lande ved, hvilke muligheder de arbejdsløse har i andre lande, hvor der venter job, lære- eller praktikpladser  eller uddannelsessøgende.
Netværket kan også støtte medlemslandene, når de skal arbejde med de landespecifikke henstillinger til politiske forandringer, som indgår i den ny økonomiske og politiske styring i EU. Årets henstillinger kommer op på næste uges møde i Det Europæiske Råd.
Kommissionens ny forslag kommer op på et topmøde om ungdomsarbejdsløsheden, som den tyske kansler, Angela Merkel, har indbudt til den 3. juli i Berlin. På mødet kommer også landenes arbejds- og beskæftigelsesministre og ledende embedsmænd.
EU-Kommissionen lægger vægt på, at en uformel europæisk ekspertgruppe af offentlige arbejdsformidlinger har eksisteret siden 1997 og har leveret en række bidrag til beskæftigelsespolitikken i EU. Det ny forslag formaliserer gruppen og gøre opgaver klarere. De vil også få opgaver med gennemførelsen af projekter, som bliver finansieret af Den Europæiske Socialfond.
EU-kommissær László Andor fremhæver, at de offentlige arbejdsformidlinger får øget arbejdsbyrden i de kommende år og kan være med til at støtte og samordne den europæiske arbejdsmarkedspolitik.
Øget effektivitet i de offentlige arbejdsformidlinger, der spiller en central rolle i de aktive arbejdsmarkedspolitikker, er af afgørende betydning for at bekæmpe den høje arbejdsløshed, udtaler László Andor.
Kilde: fagligt.eu