Det skaber mindre vækst, når virksomheder binder medarbejdere i såkaldte konkurrenceklausuler. Sådan lyder det blandt andet fra Produktivitetskommissionen i en ny delrapport.
Kommissionen er sat i verden for at pege på tiltag, der kan skabe mere produktivitet. Torsdagens delrapport zoomer ind på udfordringerne med lav produktivitetsvækst i den private servicesektor, hvor en række brancher har haft en lav produktivitetsudvikling.
Derfor kommer kommissionen med en række anbefalinger til at fjerne overflødig reguleringer og skærpe konkurrencen i sektoren.
Svært at komme videre med klausul
Et af de grumme eksempler er konkurrenceklausuler. Med den slags aftaler bliver medarbejdere som laboranter, it-folk og chefkonsulenter bundet til virksomheden i lang tid med henvisning til forretningshemmeligheder eller konkurrence.
Arbejdsgiverne kan med klausuler i en periode hindre, at en tidligere medarbejder begynder som selvstændig eller skifter til en konkurrent. Den type aftaler gør det ifølge Produktivitetskommissionen svært for medarbejdere at søge hen, hvor de er mest produktive.
Kommissionen peger på, at klausuler er forbudt i Californien, og det er en af grundene til, at højteknologiske virksomheder holder til i den solrige stat. Derfor skal der ifølge kommissionen skrappere lovgivning til, så virksomhederne dropper de mange klausuler.
Desværre ikke et nyt problem
Den anbefaling bliver modtaget med åbne arme i FTF. Som hovedorganisation for 450.000 private og offentligt ansatte har FTF i årevis peget på problemerne med job- eller konkurrenceklausuler.
"De bliver brugt alt for meget med henvisning til konkurrence. Vi har set, at helt almindelige lønmodtagere også bliver underlagt klausuler, selv om de aldrig kommer i nærheden af følsomme eller skadelige oplysninger," siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey.
LO, AC og FTF har sammen med Lederne netop fået en rapport fra Aalborg Universitet om klausuler. Det viser, at klausuler er til skade for samfundsøkonomien, de går ud over mobiliteten på arbejdsmarkedet og kan i værste fald bremse væksten.
Flere gode anbefalinger
"Rapporten viser, hvad vi har sagt længe. Det er mange gode grunde til at få skåret kraftigt ned i brugen af klausuler. Vi har sendt rapporten til kommissionen, men glæder os over, at de er inde på de samme overvejelser," tilføjer FTF’s formand.
Hun er også tilfreds med flere andre af anbefalingerne i kommissionens rapport om den private sektor.
"Den private sektor trænger til et eftersyn af love, regler og praksis. Det er på tide også at se på det private område gennem med en tættekam. Det vil sikre mere konkurrence, produktivitet og dermed også job og vækst. FTF er enig i mange af anbefalingerne i denne delrapport," siger Bente Sorgenfrey.
Hun tilføjer, at politikerne i sidste ende skal sørge for at balancere anbefalingerne i forhold til forbrugernes sundhed og sikkerhed, miljø og medarbejdernes helbred.
Den næste delrapport handler om den offentlige sektor. Produktivitetskommissionen blev udpeget i 2012 og skal inden slutningen af 2013 komme med anbefalinger på, hvordan Danmark styrker produktiviteten i både den private og offentlige sektor.