Gennem fælles løsninger når vi længst. Det må vi ikke glemme. Men samarbejdet mellem regeringen, arbejdsgivere og lønmodtagere er på vej i den gale retning.
Det er budskabet fra Bente Sorgenfrey i hendes tale 1. maj, når hun klokken 13:10 går på talerstolen i Fælledparken i København.
I løbet af det seneste år har Bente Sorgenfrey som formand for hovedorganisationen FTF med 450.000 privat og offentligt ansatte både været med i trepartsforhandlinger, EU-forhandlinger og de netop overståede overenskomstforhandlinger.
Brug for mere og ikke mindre samarbejde
Hun konstaterer nu, at presset på Danmark har svækket samarbejdet mellem parterne. Det sker, selv om der er behov for det stik modsatte.
"Vi har brug for at stå sammen. Måske mere end nogensinde tidligere. Den økonomiske krise har sat sit tydelige og ubehagelige aftryk over alt. Samtidig er der pres på Danmark. Vi hører hele tiden tale om problemer med konkurrenceevnen, og at vores velstand måske ikke kan bevares," siger FTF-formanden.

"I sådan en situation er det afgørende, at vi får fundet nogle fælles løsninger. De fælles løsninger har bragt os rigtigt langt i Danmark og skal også gøre det fremover," tilføjer hun.
Bente Sorgenfrey vil i talen også pege på, at der desværre har været mange eksempler på det modsatte af fælles og gode løsninger i den senere tid.
"I disse dage er det knap et år siden, at trepartsforhandlingerne brød sammen. Vi fik ikke skabt den optimisme, som dansk økonomi har brug for. I stedet for at finde nogle fælles løsninger endte vi med indbyrdes splid og hul i statskassen," lyder det fra FTF-formanden.
Vil gerne finde løsninger
Fagbevægelsen havde både før og under forhandlingerne med regeringen sagt klart ja til at finde nogle løsninger. Fagbevægelsen var, ifølge Bente Sorgenfrey, klar til at tage et medansvar for at få Danmark sikkert gennem krisen.
"Regeringen valgte at opgive forhandlingerne. Desværre. Det samme har vi netop været vidner til for ganske få dage siden," siger hun.
I mandags gik lærerne på arbejde efter en månedlang lockout. Konflikten mellem arbejdsgivere og lærere endte med et ensidigt regeringsindgreb, der var en kæmpe indrømmelse til arbejdsgiverne i Kommunernes Landsforening (KL) og staten.
Forløbet af overenskomstforhandlingerne med lockout har ifølge Bente Sorgenfrey været præget af det modsatte af samarbejde og forhandlinger.
"Vi har set en politisk styret proces uden egentlige forhandlinger. Det er trist. Det endte med et skævt indgreb. Når man dikterer en løsning, svækker det engagementet og i sidste ende resultaterne. Jeg håber, det er sidste gang, vi har set sådan et forløb med politisk indblanding," forklarer Bente Sorgenfrey.
Samarbejde er ikke gået af mode
Hun peger på, at det netop på første maj er værd at huske på, hvad der har bragt Danmark velstand og fremgang.
"Samarbejdet og fælles løsninger virker, og vi skal finde tilbage til det igen. Det kræver, at både politikere og arbejdsgivere erkender og accepterer, at forhandlinger handler om at give og tage. Fagbevægelsen har vist ansvarlighed ved trepartsforhandlingerne og gennem meget beskedne lønstigninger. Jeg er ærligt talt blevet i tvivl om, hvad vi har fået igen," lyder det fra FTF-formanden.
"Vi bliver nødt til at finde tilbage på sporet, sætte os sammen og finde løsninger. Til gavn for den enkelte, for virksomheden, borgerne og hele Danmark. Det kræver, at vi står sammen og indser, at vi har brug for hinanden. Arbejdsgivere og lønmodtagere har brug for hinanden. Det offentlige har brug for det private. Det private har brug for det offentlige. Sammen skaber vi velstand," fortsætter FTF-formanden.
Hun tilføjer, at fælles løsninger også kræver viljen til at give sig. At gå på kompromis. Det gælder alle parter.
"Fælles løsninger er vejen frem. Før, nu og fremover."