Danske fædre holder meget lidt barselsorlov, og tallet falder for første gang i mange år. Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik.
I 2011 holdt fædrene kun barselsorlov i gennemsnit 36 dage mod 38 dage året før. Dermed er andelen af fædres barsel nu tilbage på samme niveau som i 2009.
Det kommer efter en periode, hvor fædrene langsomt har taget mere og mere barsel. Frem til 2010 havde fædrene øget deres barselsorlov med 13 dage. Nu går udviklingen den stik modsatte vej.
Mødrene tager fortsat langt den største del af orloven. I 2011 holdt mødrene i gennemsnit orlov i 295 dage. Forældrene har ellers mulighed for frit at fordele 32 ud af 48 barselsuger mellem sig efter 14. uge. Muligheden bliver bare ikke brugt.
Mændenes andel af barselsorloven udgjorde lidt under 11 procent i 2011.
Tallene viser endnu en gang, at det er på tide at handle, mener Bente Sorgenfrey. Hun er formand for hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte. Blandt de mange medlemmer er 300.000 offentligt ansatte, hvor 70 procent er kvinder.
"Mændene tager stadig alt for lidt barsel, og det går nu den gale vej. Derfor vil jeg igen opfordre beskæftigelsesminister Mette Frederiksen til at få øremærket tre måneders barsel til fædrene," siger Bente Sorgenfrey.
Ministeren har bedt en arbejdsgruppe kigge på netop barsel og komme med anbefalinger til sommer. Gruppen blev udpeget i januar og skal analysere mulighederne for barsel til mænd.
Regeringen har i regeringsgrundlaget lovet at reservere tre måneder af barselsorloven til mænd, og de nye tal bør fjerne den sidste tvivl, mener FTF’s formand.
‘Vi kan ikke vente på, at mændene og deres arbejdsgivere ændrer adfærd i deres eget tempo. Den skæve fordeling af barselsorloven mellem mænd og kvinder går ud over kvindernes muligheder på arbejdsmarkedet," siger Bente Sorgenfrey og tilføjer:
"Det gavner ikke samfundet. Det gavner heller ikke børnene, at de har så lidt tid sammen med far. Det er simpelthen nødvendigt at øremærke en del af barselsorloven til mænd – men med fuld løn i perioden- for at skabe lige muligheder for mænd og kvinder," siger Bente Sorgenfrey.