I 8 af de 17 lande i eurozonen er de unges arbejdsløshed på over 25 procent, i seks på over 30 procent og i Spanien og Grækenland på over 55 procent. De seneste tal fra Grækenland taler om en arbejdsløshed for de unge på 59,4 procent, viser en opgørelse fra Eurostat.
Den stadigt stigende arbejdsløshed undrer ikke iagttagere, der frygter, at toppen ikke er nået.
Vi venter yderligere stigninger i det meste af året, da virksomheder stadig vil tilpasse antallet af ansatte til den svare eller endog faldende efterspørgsel, siger seniorøkonomisk rådgiver hos Ernst & Young, Marie Diron, til FT.
Eurostat skønner, at 26.217.000 borgere i EU-landene var uden arbejde i januar. Lige under 19 millioner af dem levede i eurozonen. Arbejdsløsheden er steget med knap 2 millioner i eurozonen siden januar 2012 i eurozonen.
Der er stadig stor forskel på krisen på jobmarkedet. Den laveste arbejdsløshed har stadig Østrig, hvor 4,9 procent er uden job. I Tyskland og Luxembourg er det 5,3 procent og i Holland 6,0 procent. I den anden ende er den generelle arbejdsløshed i Spanien nu oppe på 26,2 procent og i Grækenland viser de seneste tal 27,0 procent.
Nedskæringer skaber politisk ustabilitet
Den europæiske fagbevægelse, EFS, ser med bekymring på udviklingen og finder, at EU-Kommissionen ser for lyst på den økonomiske udvikling. EFS kalder de økonomiske forudsigelser, som EU-Kommissionen kom med i forrige uge for direkte misledende. Den europæiske fagbevægelse ser ikke tegn på, at krisen er ved at være ovre, så længe arbejdsløsheden stadig stiger. Generalsekretær Bernadette Ségol angriber den nedskæringspolitik, der finder sted i landene og peger på, at angreb på lønninger og kollektive forhandlinger i Spanien ikke har skabt bedringer.
Hvis politikerne klynger sig til deres rigide mål for maksimale underskud og fortsætter med at diktere nedskæringer vil det blive endnu værre end ventet, og arbejdsløsheden vil gå i vejret, så den rammer hver tredje i den arbejdsaktive alder, siger Bernadette Ségol.
Hun får støtte af professor ved det amerikanske Columbia universitet Mark Mazowe, der siger til FT, at Bruxelles og lande som Tyskland er galt ude, når de ikke forstår, at nedskæringspolitikken har fostret en større krise for demokratiet og den politiske stabilitet i Europa.
Det er muligt, at det sydlige Europa vil give Tyskland indtil dette efterår til at komme op med en ny tilgang, Men tolerancen for nedskæringspolitikken vil sandsynligvis ikke række meget længere, siger Mark Mazower.
EFS hilser garantier til unge velkomne
EU-landenes beskæftigelses- og socialministre vedtog på et rådsmøde i går en pakke, der skal hjælpe unge med at komme ind på arbejdsmarkedet gennem garantier for job, aktivering eller uddannelse. EFS’s vicegeneralsekretær Patrick Itschert oser ministrene for det initiativ, og at der bliver sat seks milliarder euro af til indsatsen for de unge.
De reelle problemer bliver imidlertid fortsat jobskabelsen og kvalitet i jobbene. For at fremme dem er det nødvendigt med investeringer og sociale kontrakter, udtaler Patrick Itschert.
Der er dog ikke tegn på, at EU er fuld af økonomiske aktiviteter, eller grenene bliver grønnere. Inflationen er nu på under to procent.
Kilde: fagligt.eu