Regeringen har netop bebudet en ny jobskabelsespakke, der skal forbedre konkurrenceevnen og skabe flere private job.
Netop nu, hvor endnu flere ledige end først ventet ser ud til at være på vej ud af dagpengesystemet og ind i dyb økonomisk usikkerhed er det godt, at regeringen tager initiativ til at skabe flere arbejdspladser. Der skal gang i jobvæksten i den private sektor, så vi kan komme ud af krisen. Men samtidig skal fyringsbølgen i den offentlige sektor stoppes. Det mener Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte.

Regeringen må derfor afskaffe de skrappe økonomiske sanktioner, der de seneste år har fået kommuner og regioner til at holde mere på pengene, end de er blevet bedt om, mener hun. I den seneste Økonomiske Redegørelse fra regeringen regner man med, at den offentlige sektor slet ikke får brugt hele sit budget, men underforbruger hele otte milliarder kr. i 2012. En meget stor del af underforbruget ligger i kommunerne, som står for ca. to tredjedele af det offentlige forbrug.
”De otte milliarder kunne være omsat i, at offentlige arbejdspladser ikke havde behøvet at afskedige folk i titusindvis, som vi har set de seneste år. De mange fyringer har medvirket til at forringe den offentlige service og har skabt usikkerhed hos borgerne om økonomi og beskæftigelse. Vi opfordrer ikke til, at offentlige arbejdspladser skal sprænge deres budgetter. Men de skal bruge de penge, de rent faktisk har mulighed for”, siger Bente Sorgenfrey.
Fyringsfrygt rammer dobbelt
Den seneste opgørelse af offentlig beskæftigelse fra Nationalregnskabet viser en nedgang på ca. 25.000 personer fra midten af 2010 til midten af 2012.
Bente Sorgenfrey peger på, at den fyringsfrygt og usikkerhed, som de mange fyringer skaber hos borgerne, igen forplanter sig i deres eget private forbrug. På den måde medvirker hverken det private eller offentlige forbrug til at øge væksten.
”I den aktuelle krisesituation vil det være på sin plads at suspendere den regnskabssanktion, der reelt betyder, at kommunerne griber til fyringer og besparelser, fordi de ikke tør bruge budgettet fuldt ud. Hvis det fortsætter, vil det skade samfundsøkonomien igen i 2013”, siger Bente Sorgenfrey.

Hun pointerer, at det samtidig vil være bittert for kommunerne at skulle se på, at andre er begyndt at komme med gode idéer til, hvordan deres underforbrug kan omsættes – fx til skattelettelser, som tænketanken Cepos, netop har foreslået.
Private job skal finansiere velfærden
Statsminister Helle Thorning Schmidt har bedt sine økonomiske ministre inden marts komme med konkrete forslag til jobskabelsespakken. De skal bl.a. se på om der er mulighed for at lette skatter og afgifter for erhvervslivet for at stimulere virksomhederne til at skabe flere job.
”Det er godt, at regeringen vil gøre noget for at skabe flere job i den private sektor. Det skal være med til at finansiere velfærden”, siger Bente Sorgenfrey.
Konkret foreslår FTF, at regeringen gør det nemmere for private virksomheder at skabe nye produkter på baggrund af den viden, der findes i den offentlige sektor. FTF foreslår en tilskudspulje på 15 mio. kr. til opstart af nye OPI-projekter.