Nu er det slut med budskaber fra EU om at skære i lønnen, ydelsen til de ledige eller pille ved overenskomster i de enkelte lande.
EU-Kommissionen trækker følehornene til sig efter flere kontroversielle udspil og rapporter, der blandt andet har fået den danske fagbevægelse helt op i det røde felt. Det er meldingen efter et møde i den europæiske fagbevægelse ETUC’s ledelse torsdag.
På mødet kunne den finske fagbevægelse fortælle, at EU’s finske økonomikommissær Olli Rehn har lovet nye toner. EU-Kommissionen vil ikke længere bruge rapporter eller udspil til at så tvivl om de enkelte landes ret til fx overenskomster eller lignende vilkår på arbejdsmarkedet.

Den udmelding glæder Bente Sorgenfrey. Som formand for FTF, hovedorganisation for 450.000 privat og offentligt ansatte, har hun fulgt udviklingen i EU tæt. Også når forslag går alt for langt som i den seneste beskæftigelsesrapport fra Olli Rehns direktorat.
"Det er en klog og glædelig udmelding fra kommissæren. Vi har desværre set, at dele af EU bliver alt for ivrige i jagten på veje ud af krisen. Vejen går bare ikke gennem en svækkelse af de faglige organisationer. De er en del af løsningen på krisen," siger Bente Sorgenfrey.
Hun tilføjer, at torsdagens møde understreger behovet for både at følge og deltage i den politiske diskussion om krisen på EU-niveau.
To rapporter med grimme overraskelser
EU-Kommissionen har på det seneste udgivet en vækstrapport og en oversigt over udviklingen på arbejdsmarkedet. Begge har skabt kæmpe røre i fagbevægelsen.

I vækstrapporten nævner kommissionen muligheden for at begrænse overenskomster og mindre i ydelse til ledige. I rapporten om arbejdsmarkedet omtaler kommissionen mulige fordele ved at lade arbejdsgivere droppe kollektive overenskomster.
"Det er nogle barske udmeldinger, vi har set, men nu har Olli Rehn heldigvis besindet sig på kommissionens vegne," siger Bente Sorgenfrey.
Den europæiske fagbevægelse ETUC vil nu skrive et brev til EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso og opfordre ham til at bekræfte udmeldingen fra Olli Rehn.