Der må en ny politik til for at få EU tilbage på rette spor. Spareiveren har taget overhånd og nærmest sat økonomien i stå samtidig med en nærmest eksplosiv stigning i ledigheden.
EU-samarbejdet skal nu mere handle om at skabe job og vækst, lyder det fra hovedorganisationen FTF i en udtalelse fra kongressen.

Den blev fremlagt af FTF’s formand Bente Sorgenfrey, der samtidig gjorde status over det europæiske samarbejde.
Krisen har blandt andet fået EU-systemet til at kigge på lønnen i en række lande, og det kræver modsvar fra fagbevægelsen.
"Det går stærkt i disse måneder, og vi må aktivt forholde os til, hvad vi vil," sagde Bente Sorgenfrey og afviste samtidig enhver form for politisk indblanding i, hvad dansk løn skal være.
"Der er behov for en politik, der fremmer vækst og beskæftigelse, og som respekterer indgåede overenskomster og andre aftaler på arbejdsmarkedet. Vi har med andre ord brug for en social kontrakt, der både beskytter og udvikler," fortsatte FTF-formanden.
Behov for en helt anden dagsorden
Blandt andet derfor opfordrer FTF i udtalelsen til en mere social dagsorden i EU.
FTF’s kongresudtalelse kommer på dagen, hvor medlemmerne af den europæiske fagbevægelse ETUC på forskellige måder aktionerer for et mere socialt Europa.

FTF peger i udtalelsen på, at en gennemsnitlig europæisk ledighed på 11 procent desværre viser, at sparepolitikken har slået fejl. Ledigheden blandt de unge er et kæmpe problem. I nogle lande står over halvdelen af de unge uden arbejde.
Svaret på krisen er ifølge FTF et opgør med skattely, skatteunddragelser og -svindel. Politikken for et mere socialt Europa skal ifølge FTF og den europæiske fagbevægelse bygges på principper om økonomisk og social retfærdighed.
Mange forskellige aktioner i hele Europa
FTF bakker op om den fælles aktionsdag, men markerer det dog ikke via strejker som i andre lande. I Grækenland, Spanien, Portugal og Italien er der planlagt store strejker. Samtidig er der planlagt demonstrationer i flere byer i Frankrig, Polen, Tjekkiet, Slovenien og Rumænien. I Nordeuropa bliver der også afholdt en række solidaritetsaktioner. Overalt er budskabet, at den benhårde sparekurs har fået fatale konsekvenser.

I en videohilsen peger ETUC’s generalsekretær Bernadette Ségol på, at Danmark og den danske fagbevægelse som et godt eksempel.

"Jeres land er et forbillede for andre i Europa. I har en klar model for social dialog og beskyttelse. Jeg vil takke jer for at beskytte de to elementer, der er under beskydning i andre dele af Europa," sagde Bernadette Ségol.
Hun tilføjede, at den sociale beskyttelse dog også er blevet udfordret i Danmark. Det gælder blandt andet forringelserne af dagpengesystemet. Alligevel er Danmark bedre stillet end så mange andre EU-lande.
"Vi har sociale problemer over det hele. Høj ledighed og meget lav udsigt til vækst. 0,4 i EU og 0,1 procent i Eurozonen," sagde ETUC’s formand og understregede, at ledigheden ikke kommer ned med så lave vækstrater.
Bernadette Ségol takkede også FTF for det gode samarbejde.