En fælles europæisk mindsteløn kan redde EU ud af den økonomiske krise. Det er ifølge fagligt.eu budskabet fra Lásló Andor i et stort interview i den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Andor er EU-kommissær for arbejdsmarkedet og sociale forhold. Europæisk mindsteløn er ifølge kommissæren ikke en ny tanke. I april foreslog kommissionen mindsteløn i et arbejdspapir.

Det er især den lave lønudvikling i Tyskland, der får kommissionen til at foreslå fælles politik. Forskellen i lønstigningerne er så store, at Tyskland har en kæmpe fordel, og det skaber ubalance, lyder det fra kommissionen.
Dansk løn forhandles i Danmark
Men EU-Kommissionen går alt for langt. Dansk løn bliver bestemt i Danmark ligesom andre lande selv må finde deres løsninger. Sådan lyder kommentaren fra Bente Sorgenfrey. Hun er formand for FTF, hovedorganisation for 81 fagforbund med i alt 450.000 medlemmer.
"EU skal ikke blande sig i, hvad vores medlemmer skal have i løn. Det er noget, vi finder ud af ved overenskomsterne med arbejdsgiverne. Vi har en lang og god tradition for at finde nogle løsninger til gavn for medlemmer, arbejdsgivere og samfund. Det hverken kan eller skal EU blande sig i," siger Bente Sorgenfrey.
Hun peger på, at hele den europæiske fagbevægelse ETUC er helt enig i, at løn bliver fastsat i de enkelte lande.
"Derfor er budskabet også helt klart til kommissionen. Hold fingrene fra lønnen," fortsætter FTF-formanden.
Gult kort til EU-Kommissionen
EU-Kommissionen fik tidligere på året for første gang det såkaldt gule kort for et andet udspil. Parlamenterne fra mere end 12 lande bad kommissionen droppe et kontroversielt forslag om retten til at strejke. Det gjorde kommissionen.
Overvejelserne om en mindsteløn fortjener ifølge Bente Sorgenfrey samme skæbne.
"Nu er det ikke blevet til et forslag endnu, men kommissæren skal have at vide, at han går alt for langt. Det er lige før, at et gult kort ikke er nok," siger hun.