Der kommer ikke fælles EU-regler for danske sygeplejersker, lærere, chauffører og andre lønmodtageres ret til at strejke.
I hvert fald ikke lige nu.EU-Kommissionen har nemlig for første gang fået et forslag tilbage i hovedet af så mange lande, at det skal trækkes tilbage.
Sådan lyder vurderingen fra Eva Kjer Hansen (V), der som formand for Europaudvalget i Folketinget har fulgt processen tæt. Fristen for at sende forslaget tilbage er netop overstået, og 12 lande har for første gang protesteret til kommissionen.
De nye og upopulære regler, der går under navnet Monti II efter den tidligere EU-kommissær og nuværende italienske premierminister Mario Monti, har været undervejs i lang tid.
Målet har været at skabe mere klarhed om grænserne mellem EU’s regler om varernes og arbejdskraftens frie bevægelighed på den ene side, og strejkeretten på den anden.
"Det er bare slet ikke det, kommissionen har gjort," siger Eva Kjer Hansen.

"Vi har i Danmark et velfungerende arbejdsmarked, hvor arbejdsgivere og lønmodtagere tager ansvar, og vi vil slet ikke have, at kommissionen skal blande sig i det," tilføjer hun.
Bedre muligheder til landene
Med Lissabon-traktaten fik landene nye muligheder for at holde EU-Kommissionen i ørerne og sende forslag tilbage igen. Kommissionen skal derpå trække forslaget tilbage og kan enten ændre det eller smide det i skraldespanden. Det kaldes populært sagt også at give EU-Kommissionen det gule kort.
Eva Kjer Hansen vurderer, at Monti II forslaget kun kan lide én skæbne.
"Det er første gang, at vi har samlet det nødvendige antal, så kommissionen bliver nødt til at tage det alvorligt. Jeg kan ikke se anden løsning, end at forslaget bliver droppet helt," siger hun.
Gult kort kræver hurtig reaktion
Et gult kort kræver, at nok lande får sagt nej tak senest otte uger efter, forslaget er stillet.
Det er ifølge Europaudvalgets formand en af grundene til, at det er første gang nogensinde, at det nu lykkes at give et gult kort. Otte uger er ikke særlig lang tid, hvis alle parlamenter skal nå at sende EU-Kommissionens forslag i høring, diskutere svarene og skrive til kommissionen.
Det kræver 18 stemmer at give et gult kort. Hvert land har to stemmer, fordi nogle landes parlamenter har to kamre, der hver har én stemme. Det gælder fx Holland, England, Belgien og Frankrig. Danmark har kun et kammer nemlig Folketinget, der har to point.
Fristen på de otte uger er netop udløbet, og der er 19 stemmer imod forslaget fra i alt 12 lande.
Upopulært forslag fra starten
Monti II har fået en hård medfart fra begyndelsen og har fået kritik fra fagbevægelsen i det meste af Europa. Også de danske arbejdsgivere og politikere har rystet på hovedet.
FTF er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, og har ved flere lejligheder skarpt kritiseret forslaget. Både i Danmark og gennem arbejdet i den europæiske fagbevægelse ETUC, hvor FTF’s formand Bente Sorgenfrey sidder i styrekomitéen.
Danmark har en lang tradition for, at konflikter – herunder strejker og lockout – på arbejdsmarkedet bliver klaret af fagbevægelse og arbejdsgivere. Uden politisk indblanding. Det princip ville Monti II ændre på. Danmark og andre lande kunne blandt andet set frem til at skulle advare EU-systemet om strejker.