Danske lønmodtagere tager igen ansvar for at få økonomien tilbage på ret kurs. Et flertal på 69,2 procent har tirsdag stemt for forligsmanden Asbjørn Jensens mæglingsforslag til nye overenskomster. Lønmodtagerne har dermed sagt ja til beskedne lønstigninger, og det er et vigtigt signal før de kommende trepartsforhandlinger.
Det mener FTF, der er hovedorganisation for 450.000 lærere, bankansatte, sygeplejersker og andre privat og offentligt ansatte med kort og mellemlang uddannelse.
"Vi ser igen i år, at lønmodtagerne accepterer lave lønstigninger, når krisen kradser. Man skal huske, at det skete også ved fornyelsen af overenskomsterne i 2010 og 2011. Fagbevægelsen tager virkelig ansvar – også i krisetider," siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey.
Gælder i to år
Overenskomsterne gælder de næste to år for den halve million lønmodtagere, der er omfattet af mæglingsforslaget. Finansforbundet og Danske Forsikringsfunktionærer har allerede med overvældende flertal stemt ja til deres overenskomster. De overenskomster betyder lønstigninger på 1 procent om året de næste to år.
Bente Sorgenfrey peger på, at danskerne med de beskedne lønstigninger accepterer at få mindre at købe for. De seneste opgørelser viser, at reallønnen igennem et stykke tid langsomt er blevet udhulet. FTF har senest i marts dokumenteret, at reallønnen er faldet i mere end fem kvartaler. Og udviklingen ser ud til at fortsætte.
"Lønmodtagerne har altså betalt for krisen igennem længere tid. Det skal vi alle huske på, inden politikere og økonomer igen vil have fagbevægelsen til at levere," siger Bente Sorgenfrey.