FH har etableret en whistleblowerordning i medfør af lov om beskyttelse af whistleblowere.
Whistleblowerordningen og den af FH fastsatte whistleblowerpolitik kan tilgås her:
Hvem kan indberette ?
Alle medarbejdere ansat i FH, herunder den daglige ledelse.
Derudover kan følgende persongrupper også foretage indberetninger om oplysninger om overtrædelser, som personerne er blevet bekendt med i forbindelse med arbejdsrelaterede aktiviteter for FH:
Følgende kan indberette
- Selvstændige erhvervsdrivende,
- Medlemmer af forretningsudvalget, hovedbestyrelsen eller kongressen i FH,
- Frivillige,
- Lønnede eller ulønnede praktikanter,
- Medarbejdere hos kontrahenter til FH,
- Personer som arbejder under tilsyn og ledelse af underleverandører og leverandører hos FH,
- Personer, der indberetter oplysninger om overtrædelser, som vedkommende har er blevet bekendt med i et ansættelsesforhold hos FH, der siden er ophørt, og
- Personer, hvis ansættelsesforhold hos FH endnu ikke er påbegyndt, men som indberetter oplysninger om overtrædelser, som vedkommende er blevet bekendt med i løbet af ansættelsesprocessen eller andre førkontraktuelle forhandlinger.
Hvad kan der indberettes om ?
Der kan indberettes i den lovpligtige whistleblowerordning om (i) overtrædelser af EU-retten som er omfattet af anvendelsesområdet for whistleblowerdirektivet, (ii) alvorlige overtrædelser af dansk ret og EU-retten samt iii) øvrige alvorlige forhold.
Som eksempel på (i) overtrædelse af EU-retten som er omfattet af anvendelsesområdet for whistleblowerdirektivet, kan der bl.a. indberettes om:
- forebyggelse af hvidvask af penge og finansiering af terrorisme,
- forbrugerbeskyttelse,
- beskyttelse af privatlivets fred og personoplysninger og
- netværks- og informationssystemers sikkerhed.
Som eksempler på (ii) alvorlige overtrædelser af dansk ret og EU-retten samt (iii) øvrige alvorlige forhold, kan der bl.a. indberettes om:
- strafbare forhold, herunder overtrædelser af eventuelle tavshedspligter, misbrug af økonomiske midler, tyveri, svig, underslæb, bedrageri og bestikkelse,
- grove eller gentagne overtrædelser af lovgivning, herunder f.eks. lovgivning om magtanvendelse, forvaltningsloven, offentlighedsloven samt f.eks. lovgivning, som har til formål at sikre folkesundheden, sikkerhed i transportsektoren eller beskyttelse af natur og miljø m.v.,
- seksuel chikane på arbejdspladsen,
- grove personrelaterede konflikter på arbejdspladsen, f.eks. grov chikane på grund af race, politisk eller religiøst tilhørsforhold m.v.,
- alvorlige brud på arbejdssikkerheden og
- alvorlige overtrædelser af databeskyttelseslovgivningen.
Der henvises til “Kodeks for adfærd” i FH, der gælder for den daglige ledelse i FH (formand samt næstformand) samt de fungerende tillidsvalgte (medlemmer af forretningsudvalget, hovedbestyrelse, kongressen og sektionerne) vedrørende krænkende adfærd.