Lørdag den 8. marts er det kvindernes internationale kampdag.

Dog har vi langt fra ligestilling, for eksempel er pensionsområdet et punkt, hvor ligestillingen stadig halter.

Princippet om lige løn for lige arbejde har været nedfældet i EU’s traktater siden 1957.

Alligevel tjener kvinder i gennemsnit stadig mindre end mænd. Livslange lønforskelle resulterer i et endnu større pensionsgab.

Udsatte kvinder

Det gør kvinder mere udsatte for fattigdom i pensionsalderen. Pension mellem mænd og kvinder var en prioritet i EU-Kommissionens ligestillingsstrategi 2020-2025, som netop er afsluttet.

LÆS OGSÅ: Husk lønmodtagerne i megastrategi for “ren industri”

Løn og pension hænger uløseligt sammen. I Danmark går udviklingen i den rigtige retning. Eurostat fremlagde i 2022 en oversigt over løn- og pensionsforskelle mellem kønnene i EU.

Ulighed mellem kønnene i EU

12.7%

Så meget lavere var kvinders bruttotimeløn end mænds i EU

26%

Så stort var pensionsgabet mellem mænd og kvinder i EU

8.3%

I Danmark er der stadig forskel på mænd og kvinders pension

Kvinders bruttotimeløn var i gennemsnit 12,7 % lavere end mænds, mens pensionsgabet var endnu større, i gennemsnit 26 %.

I Danmark er der også stadig forskel på mænd og kvinder, men billedet er anderledes. Pensionsgabet er på kun 8,3 % i gennemsnit.

Kvalitetsjobs kan styrke kvinders pension

Flere faktorer bidrager til pensionsgabet i Europa. Kvinder lever i gennemsnit længere end mænd. De trækker sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet, tager mere barsel og arbejder oftere på nedsat tid. Dette har store konsekvenser for deres pensionsopsparing.

LÆS OGSÅ: FH står sammen med den ukrainske fagbevægelse

Mange kvinder arbejder desuden i lavtlønsjobs eller på deltid, hvilket kan betyde, at de ikke er omfattet af arbejdspladspensioner. Konsekvensen er, at kvinder er mindre økonomisk selvstændige i alderdommen sammenlignet med mænd.

Ulighed mellem kønnene er ikke kun en uretfærdighed, det er også en massiv økonomisk hindring med langsigtet negativ indvirkning på vores konkurrenceevne!

Hadja Lahbib, EU-kommissær for ligestilling

For Den Europæiske Fagbevægelse (ETUC) er det stadig en kendsgerning, at det især er kvinder, der lider under det utilstrækkelige pensionssystem i EU. ETUC peger derfor på, at sikring af kvalitetsjobs er centralt for at løse problemstillingen.

Pensionsgabet rammer kvinders selvstændighed

Pensionsgabet blev også drøftet under høringen af den nye EU-kommissær for ligestilling, den belgiske Hadja Lahbib.

LÆS OGSÅ: Skarp kritik på mangel på sociale rettigheder

Hun anerkendte problemets alvor og understregede behovet for at styrke kvinders økonomiske uafhængighed – ikke kun for kvindernes skyld, men også for EU’s økonomiske konkurrenceevne:

”Ulighed mellem kønnene er ikke kun en uretfærdighed, det er også en massiv økonomisk hindring med langsigtet negativ indvirkning på vores konkurrenceevne.”

Køreplan for kvinders rettigheder

Derfor præsenterer kommissær Lahbib fredag den 7. marts kommissionens køreplan for kvinders rettigheder.

Køreplanen bliver den politiske strategi, der skal fastlægge de rettigheder og principper, der skal fastlægge rammerne og målene for EU’s indsats på ligestillingsarbejdet i Europa de kommende år.

I FH er vi optaget af at sikre ligestillingen mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet og vil dykke ned i kommissionens nye ligestillingskøreplan med stor interesse.