Danmark står over for store økonomiske beslutninger. Forsvaret skal oprustes. Og for mig er der ingen tvivl:
Vores velfærd og en retfærdig tilbagetrækning er afgørende, hvis vi skal bevare en stærk samfundskontrakt.
Og der er gode nyheder: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser i en ny analyse, at der i 2030 ligger 33 milliarder kroner i det økonomiske råderum. Dansk økonomi er bomstærk – men vi kan ikke bruge hele råderummet ét sted.
Vores velfærdsmodel er en forudsætning for, at lønmodtagerne hver dag kan gå på arbejde og skabe velstand. Gode daginstitutioner, et stærkt sundhedsvæsen og tryghed i arbejdslivet er ikke bare sociale goder.
LÆS FH pensionsudspil: Trygt, retfærdigt og ansvarligt
De er, sammen med vores gode uddannelser, fundamentet for Danmarks konkurrenceevne. En dygtig og tryg arbejdsstyrke er den danske vinderformular.
Værdig tilbagetrækning nødvendig
Derfor er en værdig tilbagetrækning ikke er en luksus – det er en nødvendighed.
Det er en bunden opgave, som politikerne skal finde et svar på! Når lønmodtagere har slidt og bidraget til samfundet gennem et helt arbejdsliv, skal de have muligheden for at trække sig tilbage i tide.
Det er et spørgsmål om retfærdighed – og om respekt for dem, der har været med til at bygge vores fælles velstand.
Vi skal holde balancen, så samfundskontrakten ikke knækker midt over.
Konklusioner fra AE analyse
- Finansministeriet opjusterede for nylig det finanspolitiske råderum med ca. 21 mia. kr.
- Ekskl. den seneste opjustering skønner AE, at der er yderligere ca. 15 mia. kr. i ubrugt råderum, der også ville kunne bruges på forsvar.
- Dertil kommer indregning af statsligt mindreforbrug svarende til ca. 7 mia. kr.
- Samlet vurderer AE, at råderummet giver plads til en stigning i forsvarsudgifterne svarende til knap 1,5 pct. af BNP. Dermed vil de samlede forsvarsudgifter kunne øges til knap 3,5 pct. af BNP i 2030.
- Mangler der yderligere finansiering, vil en tilbagerulning af de to seneste skattereformer give et provenu på ca. 14 mia. kr.