Onsdag d. 16/10 afholdt Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU) sammen med Tænketanken for Europæiske Progressive Studier (FEPS) en konference om algoritmeledelse.

Dagens helt store spørgsmål var, om der er brug for EU-politisk handling, når det kommer til at tøjle virksomheders brug af kunstig intelligens (AI) som et ledelsesværktøj.

Der var bred enighed om, at EU skal lovgive, når kunstig intelligens bruges på en måde, der klart overskrider vores europæiske værdier og rettigheder herunder retten til privatliv.

Vedtagelsen af forordningen om Kunstig Intelligens (AI Act) blev fremhævet som et godt eksempel, da den sætter grænser for, hvad kunstig intelligens må bruges til. Forordningen gør det bl.a. ulovligt at anvende AI-systemer, der genkender følelser hos personer.

Altid et menneskeligt tilsyn

Nicolas Schmit, EU’s Kommissær for Beskæftigelse, understregede, at det væsentlige er, hvordan AI bliver anvendt, og at der altid skal være et menneskeligt tilsyn.

Han opfordrede til, at kunstig intelligens bruges på en måde, der respekterer vores værdier og sociale model. Flere deltagere fremhævede, at kunstig intelligens kan være nyttigt, men at det også indebærer forskellige risici.

I FH arbejder vi på både et nationalt og europæisk plan for at sikre, at udviklingen indenfor digitalisering og kunstig intelligens ikke fører til unødig overvågning og udnyttelse af arbejdstagerne.

Kunstig intelligens skal ikke kunne erstatte den gode menneskelige ledelse. Der er masser af gevinster for både virksomhederne og arbejdstagerne ved de nye teknologier, hvis vi styrker uddannelsesindsatsen, gennemsigtigheden og medarbejderinddragelsen. 

Forskning om kunstig intelligens på arbejdspladsen

På konferencen blev der præsenteret forskningsresultater om brugen af kunstig intelligens og algoritmer på arbejdspladsen fra bl.a. Danmark, Sverige, Finland og Norge.

Resultaterne viser, at brugen af kunstig intelligens kan have både negative og positive konsekvenser. Det kommer i høj grad an på sektoren og situationen. Undersøgelserne viste også, at øget medarbejderindflydelse, gennemsigtighed og kollektive forhandlinger kan mindske eller endda helt fjerne de negative konsekvenser.  

Du kan lære mere om brugen af kunstig intelligens på arbejdspladsen i de forskellige undersøgelser her:

Computer in Command (Studie fra Danmark, Sverige, Finland og Norge)Algorithmic Management in the Workplace (Casestudie fra Norge, Sverige og Finland)