Tørke, skadedyr, og temperaturer, der slår rekorder. Colombias landbrug er hårdt ramt af klimaforandringer, og det er vigtigt at sikre en grøn omstilling af landets fødevareproduktion.

Men omstillingen skal ikke sende arbejdstagere i landbrugssektoren ud i armod og arbejdsløshed. Tværtimod skal de have mulighed for omskoling, opkvalificering og nye jobmuligheder i en bæredygtig fødevareproduktion.

Sådan lyder budskabet fra William Velandia, direktør for projekter og research i den colombianske fagbevægelses hovedorganisation CUT.

I dag står vi midt i en klimakrise. For at undgå en katastrofe er det afgørende at handle med det samme og foretage gennemgribende ændringer, så vi kan opnå en bæredygtig fremtid med nul emissioner

William Velandia, direktør for projekter og research i cut

“I dag står vi midt i en klimakrise. For at undgå en katastrofe er det afgørende at handle med det samme og foretage gennemgribende ændringer, så vi kan opnå en bæredygtig fremtid med nul emissioner.

Men det er vigtigt, at overgangen bliver gennemført på en retfærdig og inkluderende måde,” siger William Velandia, som understreger, at den grønne omstilling skal ske på en måde, der ikke øger de i forvejen store sociale uligheder i Colombia, men på en måde hvor arbejdstageres rettigheder respekteres, og der bliver skabt nye, grønne jobs med ordentlige arbejdsforhold.

Omskoling og opkvalificering

For at ruste den colombianske fagbevægelse til at hjælpe medlemmerne og presse på for, at landets grønne omstilling bliver retfærdig, uddanner Ulandssekretariatet med støtte fra Udenrigsministeriet tillidsrepræsentanter.

I løbet af tillidsmandsuddannelsen får de bl.a. viden om arbejdstagerrettigheder, organisering, fortalervirksomhed og forhandling samt en værktøjskasse med gode eksempler på, hvordan fagbevægelsen i andre dele af verden kæmper for retfærdig, grøn omstilling.

Efter kurserne, er tillidsrepræsentanterne selv klar til at træne kollegaerne i deres respektive forbund, og blandt andet give dem redskaber til forhandling om omskoling og efter- og videreuddannelse.

Det kan fx være inden for produktion af bananer, hvor Colombia er en af verdens største eksportører, men hvor store dele af produktionen og mange arbejdspladser er i fare på grund af klimaforandringer.

Alfonso Álvarez er formand for SINTRAINAGRO, der blandt andet organiserer arbejdere i Colombias bananproduktion: ”Floderne tørrer ud, og skiftene i temperaturer er så pludselige,” siger Alfonso og fortæller, at det har fået adskillige forretningsfolk og store firmaer til at lukke deres bananplantager eller skifte til andre afgrøde. Foto: SINTRAINAGRO

“Uden øjeblikkelig og modig handling, vil de mest sårbare lide mest, ulighederne vil stige, og fremtidige generationer vil skulle bære en større byrde,” siger William Velandia.

Et af verdens farligste land for fagforeningsaktivister

Opgaven med at skabe en retfærdig, grøn omstilling i Colombia er stor, og bliver ikke mindre udfordrende af det bagtæppe af vold og dødstrusler, som landets fagbevægelse dagligt arbejder under.

Ifølge den internationale faglige sammenslutning (ITUC)’s Global Rights Index over overtrædelser af faglige rettigheder er ikke mindre end 3.323 colombianske fagforeningsaktivister blevet dræbt fra 1971 til 2023. Det svarer til lidt over et mord om ugen i de seneste 52 år.

Det høje antal mord – hvoraf mange forbliver uopklarede – betyder, at Colombia ifølge ITUC har ry for at være verdens farligste land for fagforeningsaktivister.

Sidder ikke på hænderne

Trods de skræmmende tal har hovedorganisationen CUT og den øvrige colombianske fagbevægelse ikke tænkt sig at sidde på hænderne.

Det er deltagelsen i tillidsmandsuddannelsen og kampen for at sikre en retfærdig, grøn omstilling eksempler på. Blandt de fagforeningsledere, som deltager i tillidsmandsuddannelsen, er Alfonso Álvarez.

Han er formand for fagforeningen for landarbejdere, SINTRAINAGRO, en landsdækkende fagforening, der blandt andet organiserer arbejdere i Colombias bananproduktion, og som har samarbejdet med dansk fagbevægelse via 3F i op mod 30 år og er de eneste i Colombia, der har opnået en brancheoverenskomt.

For nylig har vi mistet 247 job i banansektoren i Magdalena departementet på grund af vandmangel, høje temperaturer og andre forhold, som har fået ejerne til at skifte til andre afgrøder!

Alfonso Álvarez

Erfaringerne fra Ulandssekretariatets tillidsmandsuddannelse har Alfonso Álvarez delt med sine kolleger i SINTRAINAGRO, som har haft succes med at bruge de nye værktøjer, fortæller Alfonso Álvarez. Det er hårdt tiltrængt, for klimaforandringerne koster job i banansektoren.

”Floderne tørrer ud, og skiftene i temperaturer er så pludselige,” siger Alfonso Álvarez og fortæller, at det har fået adskillige forretningsfolk og store firmaer til at lukke deres bananplantager eller skifte til andre afgrøder.

Job forsvinder

”For nylig har vi mistet 247 job i banansektoren i Magdalena departementet på grund af vandmangel, høje temperaturer og andre forhold, som har fået ejerne til at skifte til andre afgrøder,” siger Alfonso Álvarez og fortæller, at SINTRAINAGRO via dialog og forhandling med lokale myndigheder forsøger at sikre, at arbejdere, der mister deres job på grund af klimaforandringer, kan blive omskolet.

”247 job er 247 familier, der står uden mad,” siger Alfonso Álvarez, som fortæller at SINTRAINAGRO blandt andet for nylig har mødtes med repræsentanter for miljøministeriet og plantageejerne for via dialog og forhandling at forsøge at finde løsninger.

Erfarings- og videndeling på tværs af landegrænser

Ulandssekretariatet og 3F arbejder sammen om at styrke fagbevægelsen i Colombia. SINTRAINAGRO er en af 3F’s partnere i Latinamerika, og sideløbende med tillidsmandsuddannelsen kapacitetsopbygger 3F SINTRAINAGRO.

Den 1. og 2. oktober mødtes alle 3F’s partnere i Latinamerika og Ulandssekretariatet til 3F’s regionale konference om retfærdig, grøn omstilling, hvor 3F Esbjerg Transports formand, Jakob Lykke blandt andet delte danske erfaringer fra Esbjerg havn med omstillingen til at være Europas største udskibningshavn for havvindmøller.

Her understregede Jakob Lykke blandt andet betydningen af at kæmpe for uddannelse og efteruddannelse – og af sammenhold og solidaritet på tværs af landegrænser.