”Jeg tror på, at kunstig intelligens kan give os bedre levevilkår, forbedre vores sundhedsvæsen og resten af vores velfærd, frigive tid og forbedre vores arbejdsmiljø.”

Sådan sagde FH’s formand, Morten Skov Christiansen, i debatten om kunstig intelligens.

I panelet udover Morten Skov Christiansen sad også professor på CBS Mikkel Flyverbom, beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen, finansminister Nicolai Wammen, formand for Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad og administrerende direktør i Netcompany André Rogaczewski.

Bedre kontrol over rettigheder

Som oplæg til debatten blev vist en kort film med den engelske skuespiller, David Bateson, der er kendt for at lægge stemme og ansigt til den danske hitspilserie ’Hitman’. I filmen fortalte han, hvordan hans arbejde er blevet erstattet af kunstig intelligens og han efterspurgte bedre kontrol med hans rettigheder som skuespiller.

I DR’s flotte koncertsal samlede panelet hurtigt tråden op fra filmen og pegede på udvidet lovgivning om ophavsrettigheder som en løsning, der kan beskytte kreative rettigheder.

Det satte gang i snakken om regulering, og der var bred enighed om, at udviklingen i kunstig intelligens skal hegnes ind på en fornuftig måde.

Jacob Holbraad gav udtryk for, at man skal passe på med ikke at overregulere og dermed skræmme virksomheder væk fra Danmark, mens Mikkel Flyverbom pegede på, at vi skal huske vores grundlæggende værdier, som f.eks. ophavsret og lønmodtagerrettigheder – og ikke lade os rive med af udviklingen.

Fordele for sundhedsvæsenet

Udover inspirationsfilmen var der i debatten lagt op til at tage en tur op i helikopteren og kigge på de helt store samfundspotentialer og problematikker. Der var bred enighed om, at kunstig intelligens rummer uanede muligheder, men også at vi allerede nu ser nogle af skyggesiderne ved f.eks. cyberangreb, ’deep fake’-teknologi, misinformation m.m.

André Rogaczewski vurderede, at kunstig intelligens allerede om 10 år er helt tæt på i vores hverdag, og pegede på, at der allerede nu er ved at blive implementeret AI-assistenter på mange arbejdspladser.

Også finansminister Nicolai Wammen understregede, at AI er kommet for at blive og glædede sig over de mange fordele, der kan være i f.eks. sundhedsvæsnet, hvor medarbejdere kan få mere tid til den patientnære pleje. 

Morten Skov er teknologi optimist

Morten Skov Christiansen understregede, at han generelt er teknologioptimist, men at det for lønmodtagerne især handler om uddannelse og indflydelse, hvis kunstig intelligens skal blive en succes på arbejdspladserne.

Han fik opbakning fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen, der også pegede på undervisning og opkvalificering af danskerne som værende afgørende. Hun roste i øvrigt fagbevægelsen for at altid at have fokus på uddannelse og understregede samtidigt, at det politiske ansvar for at integrere kunstig intelligens er ’gigantisk’.

Fagbevægelsens Hovedorganisation afholder hvert år Lønmodtagernes Topmøde, hvor vi sætter fokus på en aktuel dagsorden – selvfølgelig med lønmodtagerne i fokus!

Deltagere på Lønmodtagernes Topmøde 2024

Deltagere på Lønmodtagernes Topmøde 2024

  • Mette Frederiksen, statsminister
  • Nicolai Wammen, finansminister
  • Mads Krogsgaard Thomsen, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden
  • Morten Skov Christiansen, formand i Fagbevægelsens Hovedorganisation
  • Mikkel Flyverbom, professor fra CBS
  • Ane Halsboe-Jørgensen, beskæftigelsesminister fra Socialdemokratiet
  • Jacob Holbraad, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening
  • André Rogaczewski, adm. direktør i Netcompany
  • Stefan Plenge, adm. direktør i Nemlig.com