På industrivirksomheden Hytek i Sindal finder man Emil Mygind, der er i lære som industritekniker.

Og der vil han efter planen blive ved med at være. For han fortsætter, når han er udlært. Dermed er den nære fremtid på plads. Men som størstedelen af sine jævnaldrende er han bekymret for den lange bane. 4 ud af 5 unge er usikre på, om de kan holde frem til pensionsalderen, og Emil Mygind er en af dem.

”Det er jo fysisk hårdt arbejde, vi laver. Og der er lang vej endnu til pensionen,” siger han.

Jeg ved godt, at vi lever længere og længere. Men det betyder ikke, at kroppen følger med. Derfor skal der også være mulighed for at trække sig, når man ikke kan mere

Emil Mygind

Nærmere bestemt 44 år og fem måneder. Så kan den på det tidspunkt 73-årige Emil Mygind trække sig tilbage.

Ser frem til langt arbejdsliv

Udsigten til et langt arbejdsliv er ikke i sig selv skræmmende for ham. Han kan godt lide arbejdet og ser ikke frem til at stoppe.

”Jeg har ikke tænkt mig at gå på pension bare for at gå på pension. For jeg ved, jeg kommer til at kede mig. Jeg arbejder med glæde, så længe min krop kan holde til det,” siger han.

Men med hårdt fysisk arbejde i mere end 40 år foran sig, er Emil Mygind af gode grunde usikker på, hvor længe han kan trives med jobbet.

”Jeg ved godt, at vi lever længere og længere. Men det betyder ikke, at kroppen følger med. Derfor skal der også være mulighed for at trække sig, når man ikke kan mere,” siger han.

Førtidige ordninger bliver vigtigere

Emil Mygind står ikke alene med sine bekymringer. 71 procent af danskerne er bekymrende for, om de kan holde til at arbejde frem til deres pensionsalder, mens 74 procent mener, at Arne-pensionen bør styrkes, så flere med lange arbejdsliv kan trække sig tilbage, når det er nødvendigt.

FH-formand Morten Skov Christiansen forstår godt, at en stigende pensionsalder får lønmodtagere som Emil Mygind til at efterspørge et stærkere sikkerhedsnet.

De tidlige tilbagetrækningsordninger bliver kun vigtigere, når pensionsalderen stiger. Derfor er det helt afgørende, at vi husker dem for at sikre lønmodtagernes tryghed på arbejdsmarkedet

morten skov christiansen

”De tidlige tilbagetrækningsordninger bliver kun vigtigere, når pensionsalderen stiger. Derfor er det helt afgørende, at vi husker dem for at sikre lønmodtagernes tryghed på arbejdsmarkedet,” siger han.

Han understreger, at en stigende pensionsalder skaber mere ulighed i samfundet, da de mest velstillede kan trække sig tilbage før tid, mens almindelige lønmodtagere ikke har andet valg end at knokle helt til målstregen.

”Derfor er det rettidigt, at vi får genforhandlet velfærdsforliget, så lønmodtagerne ikke i fremtiden skal arbejde, til de segner,” siger Morten Skov Christiansen.

Lønmodtagerne mener:

73%

Arne-pensionen bør forbedres

71%

FORKERT AT HÆVE PENSIONSALDEREN TIL 70 ÅR I 2040

71%

Bakker op om en lempeligere model for stigning i pensionsalderen.