Det er utrolig svært at opkvalificere sig, hvis man har svært ved at læse eller skrive på folkeskoleniveau.

Eller hvis det er en uoverkommelig forhindring at bruge et tekstbehandlingsprogram.

Det er dog virkeligheden for mange, især ufaglærte, danskere. Det er lønmodtagere som måske kom tidligt ud på arbejdsmarkedet eller som har dårlige erfaringer med fra skoletiden.

Det er meget glædeligt, at vi nu for alvor kan komme i gang. Det kan kun gå for langsomt. Den grønne omstilling og den teknologiske udvikling kører for fuldt drøn, og det stiller nye krav til medarbejderne!

morten skov christiansen

Derfor aftalte regeringen og arbejdsmarkedets parter sidste år, at der skal laves en Alliance for løft af basale færdigheder, som skal give flere lønmodtagerne opkvalificering og et løft af basale færdigheder inden for læsning, skrivning, matematik, IT og engelsk.

Og nu bliver alliancen til virkelighed, da en række arbejdsgivere er trådt ind i den og forpligter sig til at screene og opkvalificere deres medarbejdere.

”Det er meget glædeligt, at vi nu for alvor kan komme i gang. Det kan kun gå for langsomt.

Den grønne omstilling og den teknologiske udvikling kører for fuldt drøn, og det stiller nye krav til medarbejderne.

Krav, der kan være svære at leve op til, hvis man ikke har et ordentligt fundament og man ikke får tilbud om opkvalificering,” siger Morten Skov Christiansen, der er formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Store virksomheder ombord

Alliancen blev sat i søen i forbindelse med trepartsaftalen om voksen- og efteruddannelse, og siden den blev indgået i september sidste år, har Børne- og Undervisningsministeriet og arbejdsmarkedets parter arbejdet på at få virksomheder til at forpligte sig til alliancen.

Det er nu lykkedes at få 15 arbejdsgivere med, herunder flere af landets største, såsom Novo Nordisk, Danish Crown, Arla, Salling Group, Grundfos og IKEA.

Flere af virksomhederne har allerede gjort sig erfaringer med screening og uddannelsestilbud til medarbejderne.

Det er altid klogt at investere i sine medarbejdere. Men særligt når det handler om almene færdigheder som læsning, matematik og it er det vigtigt, at virksomhederne går forrest!

Morten skov christiansen

Virksomhederne i alliancen forpligter sig nu til at arbejde endnu mere systematisk med opkvalificering af medarbejdere og sammen opstille ambitiøse målsætninger. Det er planen, at alliancen skal vokse de kommende år, og at virksomhederne skal spare og lære af hinandens indsatser.

”Det er altid klogt at investere i sine medarbejdere. Men særligt når det handler om almene færdigheder som læsning, matematik og it er det vigtigt, at virksomhederne går forrest.

Lønmodtagerne vil rigtig gerne følge med udviklingen på arbejdspladsen, men i en travl hverdag er det afgørende, at der laves fælles aftaler, og at man kan efteruddanne sig sammen med sine kolleger. Jeg ved, at de lokale tillidsfolk glæder sig til arbejdet, og jeg håber, at endnu flere virksomheder vil gå med i alliancen,” siger Morten Skov Christiansen.

De seneste store undersøgelser har vist, at op mod en halv million danskere har svage eller dårlige færdigheder inden for læsning og skrivning alene. Samtidig har mange voksne ordblinde ikke fået tilstrækkelig hjælp eller støtte. Det kan især give problemer, når der kommer ændringer på arbejdspladsen i form af nyt udstyr, nye arbejdsgange eller ny teknologi.

Vi ser desværre ofte ærgerlige sager, hvor en medarbejder bliver fyret, fordi det er for svært at opkvalificere vedkommende. Det er dyrt for virksomheden, for samfundet og især for den enkelte lønmodtager!

morten skov christiansen

”Vi ser desværre ofte ærgerlige sager, hvor en medarbejder bliver fyret, fordi det er for svært at opkvalificere vedkommende. Det er dyrt for virksomheden, for samfundet og især for den enkelte lønmodtager.

I dag tager vi derfor et vigtigt skridt mod fremtidens arbejdsmarked ved at sikre, at alle danskere får det fornødne fundament af basale færdigheder,” understreger Morten Skov Christiansen.

De 15 private og offentlige arbejdsgivere, der har forpligtet sig til alliancen, er:

De 15 private og offentlige arbejdsgivere, der har forpligtet sig til alliancen, er:

  • Aalborg Kommune
  • ARKIL A/S
  • Arla Foods amba
  • Compass Group
  • Danish Crown
  • Davidsens Tømmerhandel A/S.
  • Grundfos A/S
  • Hørkram
  • IKEA
  • National Oilwell Varco Denmark I/S
  • Novo Nordisk
  • ProfilService
  • Salling Group
  • Socialforvaltningen i Københavns Kommune
  • SOSU Nord

Læs mere på vokdsenuddannelse.dk/alliance, hvor du blandt andet kan få hjælp til at få din arbejdsgiver med i alliancen.