Det er næppe gået manges næse forbi, at leveomkostningerne er stegt gevaldigt på det seneste.

Når forbrugerne skal fylde indkøbskurven, tanke bilen eller betale regningen for elforbruget og opvarmningen skal der i dag væsentligt flere penge op af lommen end for bare et år siden. Vi oplever lige nu de kraftigste prisstigninger i næsten 40 år.

FH Økonomisk prognose: Mørke skyer bevæger sig over dansk økonomi

Selv om lønstigningerne også er tiltaget, er det langt fra tilstrækkeligt til at dække de hastigt stigende priser.

Priserne fortsat på himmelflugt

Reallønnen faldt i første kvartal af året. Og det er bestemt ikke hverdagskost. Faktisk er det første gang i tæt på ti år, at lønningerne ikke har kunnet følge med priserne. Og priserne er fortsat på himmelflugt her i andet kvartal.

Det lægger helt naturligt et pres på lønningerne.

Jonas SCHYTZ

Høj inflation kombineret med enorm usikkerhed, har stor betydning for forbrugernes gøren og laden. Når indkomsten ikke rækker lige så langt, falder opmærksomheden på, hvor der kan spares. Vi ser derfor ind i en afdæmpning af det private forbrug, der normalt trækker et stort læs, når det kommer til at holde gang i aktiviteten herhjemme. Det kommer til at få stor betydning for udviklingen i dansk økonomi.

Det er budskabet i den seneste prognose fra Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH. Den peger på en meget moderat økonomisk aktivitet og udvikling på arbejdsmarkedet det næste års tid.

Den gode nyhed er, at vi kommer fra et virkelig godt udgangspunkt og har en del at stå imod med. Men vi befinder os i en usædvanlig og usikker tid. Udviklingen i inflationen og krigen i Ukraine er helt afgørende for, hvordan det kommer til at gå for dansk økonomi de kommende år.

Uanset hvad oplever husholdningerne – særligt i år – hvordan de stigende priser æder sig igennem pengepungen og tærer på opsparingen.

Forbrugertilliden er dykket til et historisk lavpunkt i løbet af 2022. Pessimismen gælder både forventningerne til egen og til dansk økonomi.

JONAS SCHYTZ

Forbrugertilliden er dykket til et historisk lavpunkt i løbet af 2022. Pessimismen gælder både forventningerne til egen og til dansk økonomi.

En ny måling foretaget af Epinion for FH viser samme tendens. Hvor sundhedssektoren og klimaudfordringerne typisk står øverst på vælgernes politiske dagsorden, er førstepladsen nu indtaget af stigende priser. Den høje inflation skaber reelle bekymringer for befolkningen, og er noget der fylder meget i hverdagen. Det er vigtigt, at det bliver taget alvorligt.

Danmark nr. 1 i konkurrenceevne

Det lægger helt naturligt et pres på lønningerne. Et pres, som nogle har advaret mod kan sætte gang i en prislønspiral.

Men vi må også være ærlige at sige, at lønningerne de seneste år har udviklet sig moderat i lyset af det solide opsving, vi har oplevet og de flotte resultater virksomhederne har vist i deres regnskaber.

Dertil er lønkonkurrenceevnen stærk.

En netop offentliggjort opgørelse fra IMD viser, at Danmark for første gang er nr. et i verden, når det kommer til konkurrenceevne. Endnu et tegn på, at der er plads til lønstigninger til fortsat at sikre reallønnen.