Hver torsdag sidder over en halv million danskere klar, for at se hvad deltagerne i Løvens Hule nu har fundet på. Hvem har fået den geniale ide til et produkt som de sultne løvedommere vil sætte tænderne i? Hvem har ramt helt ved siden af og hvem får det første skub til at starte deres egen virksomhed?
Det er rigtig god underholdning for hele familien, samtidig med at vi hylder nogle af hverdagens helte: iværksætterne.
Når man sidder der foran fjernsynet, så kan man godt komme til at glemme at langt de fleste iværksættere ikke er folk med lange uddannelser, men faglærte med en erhvervsuddannelse.
Sidste år viste en analyse, at hver tredje dansker, som startede egen virksomhed i 2017, havde en erhvervsuddannelse i bagagen
Lizette Risgaard
Hver tredje iværksætter har en erhvervsuddannelse
Sidste år viste en analyse, at hver tredje dansker, som startede egen virksomhed i 2017, havde en erhvervsuddannelse i bagagen. Men ikke nok med det, den viste også at virksomheder, som var etableret af faglærte, har den højeste overlevelsesrate.
Hvis man drømmer om at blive iværksætter, så er en erhvervsuddannelse altså en rigtig god vej at gå. Det skal vi huske at fortælle alle de unge som her til marts skal vælge retning.
Men også hvis man ikke drømmer om at blive iværksætter, er de unge klædt rigtig godt på med en erhvervsuddannelse.
Vi kommer til at mangle 70.000 faglærte
Som det er nu rasler antallet af faglærte ned. I dag er der ca. 1.1 mio. faglærte, men frem mod 2025 falder antallet med mere end 70.000 personer.
Det er 70.000 færre ansatte, der ellers ville have til opgave at renovere vores bygninger, producere varer og passe vores ældre.
Det kommer til at kræve en hel masse dygtige hænder, som kan gøre alle de gode ideer til virkelighed.
Lizette Risgaard
Så der bliver i høj grad brug for alle de unge som tager en erhvervsuddannelse, hvad enten de bliver tømrere, industriteknikere, kontorassistenter eller sosu’er.
Den grønne dagsorden kræver dygtige hænder
Men vi kan jo ikke alene tænke os til installeringen de nye løsninger eller opførelsen af det bæredygtige byggeri. Det kommer til at kræve en hel masse dygtige hænder, som kan gøre alle de gode ideer til virkelighed.
På samme måde er det med den store grønne omstilling, vi står overfor. Her bliver der ofte talt om, at vi får brug for skarpe hoveder, der kan tænke innovativt og opfinde nye løsninger.
Jeg vil derfor opfordre alle jer forældre til at undersøge, hvad erhvervsskolerne kan tilbyde jeres børn, inden de skal ind og sætte krydser i ansøgningen her d. 1. marts.
For der findes et hav af muligheder for faglærte. Hvis man som 15-årig både er til dansk litteratur og tømrerfaget, så kan man tage en EUX, som er en kombination af gymnasium og erhvervsskole. Og hvis man efter nogle år i faget finder ud af, at man gerne vil læse videre, så er der også gode muligheder for det.
Ingen er tjent med at slæbe sig selv igennem en bestemt uddannelse, fordi det forventes af omgivelserne, eller fordi man ikke har fået snakket alle mulighederne igennem
Lizette Risgaard
Tal om uddannelsesvalg ved middagsbordet
En ting er dog at høre om mulighederne fra sin klasselærer eller skolevejleder. Noget andet er at tale om det i familien rundt om middagsbordet.
I sidste ende er det jo os forældre, som har den største interesse i at vores børn klarer sig godt og trives med det, de laver. At de vælger uddannelse ud fra en kombination af, hvad de interesserer sig for, hvad de er gode til og så selvfølgelig, hvilke muligheder der er på jobmarkedet.
Ingen er tjent med at slæbe sig selv igennem en bestemt uddannelse, fordi det forventes af omgivelserne, eller fordi man ikke har fået snakket alle mulighederne igennem. Derfor er det også vigtigt at vi tager snakken med vores børn og ikke kun overlader det til skolevejlederen.
Og hvem ved. Måske det en dag bliver dig, der sidder hjemme foran fjernsynet og ser din søn eller datter, fortælle løverne om netop sin gode ide.
Indlæg bragt i Avisen Danmark 02.02.20