EU skal sikre, at arbejdskraftens frie bevægelighed ikke udnyttes til at omgå regler samt presse lønninger og social sikring.

De her arbejdsgivere udnytter arbejdskraftens fri bevægelighed i EU til at ansætte udenlandske arbejdere til en horribel timeløn. At de så også tvinger dem til at arbejde med terpentinmaling som er forbudt herhjemme, er helt uacceptabelt.

Bente Sorgenfrey, Næstformand i FH

Når Tine Larsen, der har været bygningsmaler i 30 år, møder ofte kolleger fra andre EU-lande på byggepladserne som langt fra er så heldig som hende.

Under 50 kr. i timen

For mens hun tjener en overenskomstbestemt timeløn hun kan leve af i Danmark, går rumænske, polske og ukrainske malere på arbejdspladsen til under 50 kroner i timen.

Og ikke nok med det, så er de udenlandske kollegers arbejdsdag ofte 12-timers dage, hvor aftensmaden tilberedes på campingblus i baglokalet, og hvor natten bruges på luftmadrasser i malinglugt.

”Det er helt uhørt, at den slags foregår på danske arbejdspladser”, siger Bente Sorgenfrey, næstformand i FH.

Tvunget til at arbejde med terpentinmaling

”De her arbejdsgivere udnytter arbejdskraftens fri bevægelighed i EU til at ansætte udenlandske arbejdere til en horribel timeløn. At de så også tvinger dem til at arbejde med terpentinmaling som er forbudt herhjemme, er helt uacceptabelt. Virksomheder, der spekulerer i social dumping, skal straffes fordi det ødelægger arbejdsvilkårene for lønmodtagerne i EU”

Når udenlandsk arbejdskraft på den måde udnyttes, er det ikke blot urimeligt for de arbejdere, der knokler for at kunne brødføde deres familier i hjemlandet, det presser også de danske lønmodtageres løn- og arbejdsvilkår.

Se filmen, hvor Tine Larsen fortæller om sine oplevelser, og hør hvad EU-kandidaterne Nikolaj Villumsen (Enhedslisten) og Bergur Løkke Rasmussen (Venstre) mener om social dumping, og hvordan man kan komme problemet til livs.

Se Tine Larsen fortælle om sine oplevelser med social dumping:

Tine Larsen i debat med Nikolaj Villumsen (Enhedslisten) og Bergur Rasmussen (Venstre):


Læs mere om Social dumping på fho.dk/eu